2015. április 7., kedd

Zserbó-szelet + VKF! 71. forduló



Remélem mindenkinek szép csendbe telt el a Húsvét, és hasznosan kitudtátok használni a hosszú hétvégét szeretteitek körében. :)

Az az igazság, hogy nem terveztem a zserbó sütést, de Judit, a Kincsesbarlang finomítatlan finomságok blog írója, kiírta a VKF! (Vigyázz!Kész!Főzz!) újabb fordulójának témáját, ami a "Kedvenc szakácskönyvem" így készítettem el Horváth Ilona zserbó-szeletét. Szégyen vagy nem szégyen, de az a helyzet, hogy nekem nincsenek szakácskönyveim, ha bármilyen ötletre van szükségem, mindig az interneten keresek rá. Horváth Ilona Szakácskönyvét is szüleimtől "kölcsönöztem" még ezelőtt 15 évvel, amikor elkerültem a szülői fészekből. Azóta jó párszor végig lapoztam a könyvet, pár finomságot el is készítettem belőle, így alappal állíthatom, hogy ez a kedvenc szakácskönyvem. :)

A sütiről csak annyit, hogy nagyon finom és ahhoz képest hogy lapokat kell nyújtani, nem igényel sok időt az elkészítése, inkább a pihentetés vesz fel több időt. A töltelékbe én egy kicsit több diót használtam, mert mi jó diósan szeretjük (talán még többet is elbírt volna) és kevesebb cukrot, valamint a mázba tettem néhány evőkanál tejet.
Mást semmit sem változtattam, követtem a recept menetét, a végeredmény pedig nagyon finom lett.


Hozzávalók a tésztához:

- 35 dkg liszt
- 15 dkg házi sertészsír
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 csipet sütőpor
- 1 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- kb. 0,8-1 dl tej

Hozzávalók a töltelékhez:

- 16 dkg darált dió
- 2 vaníliás cukor
- 1 ek cukor
- 22 dkg házi baracklekvár

Hozzávalók a mázhoz:


- 10 dkg cukor
- 3 dkg kakaópor
- 3 dkg vaj
- 4 ek tej

Elkészítés:

0,5 dl langyos tejben elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük kb. 15 percig. Akkor lehet használni, amikor a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk és elmorzsoljuk benne a zsírt. Rászorjuk a csipet sütőport és sót, a cukrot, majd hozzáadjuk a tojást és a felfutott élesztőt, majd összegyúrjuk annyi tejjel, hogy egy lágyabb, könnyen formázható tésztát kapjunk.

A tésztát 3 egyforma részre osztjuk.

Mindhárom tésztadarabot, egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk (kb. 35x25 cm), ügyelve arra hogy egy kicsit kisebb legyen a tészta mint a tepsi mérete. 
Én sütőpapíron nyújtottam ki a tésztát, amit a sütőpapírral együtt átemeltem a tepsibe. Lekenjük lekvárral és megszórjuk a cukros dió felével, majd ráhelyezzük a második kinyújtott lapot. Ezt is megkenjük lekváral, majd megszórjuk a megmaradt cukros dióval, végül beborítjuk a harmadik lappal. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és szobahőmérsékelten 1 órán át pihentetjük.

Ezután tetejét megszurkáljuk egy villával vagy egy fogvájóval, és előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük kb. 40 perc alatt. Ha a teteje szép aranybarna, akkor már kivehetjük. Én megfeledkeztem róla és egy kicsit többet hagytam a kelleténél a sütőben, így egy kicsit túlszáradt, de így is nagyon volt.

A sütőből kivéve a tepsibe hagyjuk kihűlni.

A máz hozzávalóit vízgőz fölött összemelegítjük, majd a kihűlt sütemény tetejét bevonjuk vele.

Ha megszáradt a máz, kb. 3x7 cm-es, hosszúkás szeletekre vágjuk.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép ! Családom szereti ezt a süteményt és hasonló a receptem, bár nekem is kedvencem Horváth Ilona sokat forgattam már szakácskönyvét:-))

    VálaszTörlés
  2. Az egyik kedvenc sütim. :) Szép lett! :)

    VálaszTörlés