2020. június 5., péntek

Babos padlizsánkrém


Kedvenc szendvicskrémem a majonézes padlizsánkrém. Főleg frissen sült kenyérrel szeretem, de nyers zöldségek mellé is kitűnő mártogatós. Ennél finomabb nincs is, napokig eltudok lenne vele. :)
Szoktunk eltenni télire is, így az év bármely időszakában élvezhetem ezt az egyszerű, de nagyszerű padlizsánkrémet. Az elmúlt hétvégén is ez volt a terv, aztán megláttam a fehér bab konzervet aminek pár nap múlva járt le a szavatossági ideje, így gondoltam, hogy gazdagabbá teszem a padlizsánkrémet. Ezúttal nem használtam majonézt hozzá, így sokkal kalóriaszegényebb lett, viszont annál laktatosabb. Ha a padlizsán már le van sütve, akkor csupán pár perc az elkészítése, és máris fogyaszthatjuk. Nekünk nagyon ízlett ez a változat is, érdemes kipróbálni. :)

Hozzávalók:

- 20 dkg sült padlizsán húsa (nekem most fagyasztott)
- 1 fehér bab konzerv  (32 dkg)
- 3 ek olíva olaj
- 2 tk mustár
- 1 ek frissen facsart citromlé
- 1 kk só, vagy ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 újhagyma fehér része
- 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld

Megj.: 
- Hagymát és fokhagymát ízlésünk szerint adhatunk hozzá többet vagy kevesebbet, és a mustárt is ízlésünk szerint adagoljuk.
- Mivel én fagyasztott padlizsánt használtam, így este kivettem a fagyasztóból, és a konyhapulton hagytam kiengedni, majd a levét kinyomkodtam és így tettem a babhoz.

Elkészítés:

Leöntjük a bab levét, majd a padlizsán húsával együtt egy magasabb falú edénybe tesszük. Hozzáadjuk a kisebb kockára vágott hagymát, az áttört fokhagymát, az olajat, a mustárt, a citromlevet és az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd botmixerrel egyneművé krémesítjük.

Megkóstoljuk és ha szükséges, kedvünk szerint ízesítjük.

Azonnal is fogyasztható, de ajánlatos pár órát hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek.

Hűtőbe 4-5 napig is eláll.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, és gusztán tálaltad 😀. A padlizsánkrémet mi is nagyon szeretjük, még most is van tavalyról a mélyhűtőben.
    Finom lehet babbal is, én zakuszkát csináltam egyszer babbal, az is jó volt.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, Katalin! :)
    Nálunk Anyosomék csinálják a zakuszkát babbal, finom az is.

    VálaszTörlés
  3. Babos padlizsánkrém? Csakis finom lehet, mindenképp teszek egy próbát! Van még néhány adag felhasználásra váró lesütött padlizsán a fagyasztóban, egynek biztosan ez lesz a sorsa. Köszönöm az ötletet! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszintén szólva, nem gondoltam volna, hogy ennyire finom lesz. Máskor is fog készülni, az biztos.
      Remélem nektek is fog ízleni. :)

      Törlés