Hozzávalók a tésztához:
- 2 dkg búzasikér
- 3 dkg darált pekándió
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 7 dkg vaj
- 1 tojás
- szükség esetén 1-2 tk hideg víz
- Pekándió helyett használatunk nyugodtan más dióféléket is.
- Amennyiben finom lisztet használnál a tészta elkészítéséhez, ajánlom a blogon szereplő csokoládés pite tésztáját.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2,5 dl cukrozatlan tejszín (33%-os)
- 20 dkg karamell ízű aranycsokoládé
- édesítő ízlés szerint (én nem tettem, mert a csokoládé elég édes volt)
Tetejét díszíteni: - 5 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A lisztet, a búzasikért és a darált pekándiót egy keverőtálba mérjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Rászórjuk a sót, a citrom reszelt héját, majd a tojást is hozzáadva összegyúrjuk.
Megj. Ha nem állna össze a tészta, akkor adjunk hozzá 1-2 tk hideg vizet. Nekem nem volt szükségem rá, de ez függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől.
Cipót formálunk belőle, majd folpack-ba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.
Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, arra ügyelve, hogy a kör 3-4 centivel nagyobb legyen mint a forma.
Ráterítjük egy 22 cm-es (kapcsos) kerek formára (pitesütő), amit előzőleg kivajaztunk és liszteztünk, majd szépen belehelyezzük a tésztát úgy, hogy hagyjunk neki legalább egy 3 cm-es peremet, amit a sütőforma oldalára nyomkodunk.
Folpackkal letakarjuk, és visszatesszük a hűtőbe amíg előkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez a tojásokat habosra verjük.
A tejszínt forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, és ráöntjük a csokoládéra, és addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen felolvad, és szép selymes lesz.
Tovább kavargatva langyosra hűtjük, majd vékony sugárba a tojáshabhoz adjuk, és egyneművé kavarjuk.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.
A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, a díszítéshez a csokoládé 3/4-ét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd levesszük a gőzfürdőről, hozzáadjuk a megmaradt csokit, és addig kavargatjuk, amíg teljesen felolvad. Egy papírtölcsér segítségével (vagy zacskóba töltve és ennek egyik sarkát levágva) becsíkozzuk a pite tetejét.
Nagyon szép és finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! :)
TörlésNagyon finom volt, igen.