2021. január 18., hétfő

Mini pizza teljes kiőrlésű lisztből




Bármilyen baráti összejövetelre, gyerekzsúrra tökéletes lehet ez a mini pizza, de akár egy ebédre vagy vacsorára is jöhet. A pizzát mindenki szereti, ezért elkészítése bármikor örömmel lesz fogadva. A tésztája előre elkészíthető (a hűtőbe akár pár napig is eláll), a paradicsomszószt sem kell frissen készíteni, így csak az marad hátra, hogy fogyasztása előtt gyorsan megformázzuk a kis pizza korongokat, majd megpakolni a kívánt feltéttel, és megsütni. Alig fél óra alatt friss, puha és ropogós pizzát varázsolhatunk az asztalra. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg durum liszt
- 3 g instant vagy 1,25 g friss élesztő
- 1 tk só
- 1 ek olaj
- kb. 1,9 dl víz

Megj: A víz mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 1,7 dl vizet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt vízből.

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

- 1 dl sűrített paradicsom
- 1/4 tk só
- 1/2 tk méz
- 1 csipet szárított bazsalikom
- 1 csipet szárított oregánó
- 1 gerezd áttört fokhagyma

Hozzávalók a feltéthez nálunk:

- mozzarella sajt
- edami sajt
- cheddar sajt
- fekete olívabogyó
- gomba
- csemegekukorica
- bébi spenót
- koktél paradicsom

Elkészítés:

A kétféle lisztet egy tálba mérjük, majd elkeverjük a sóval és instant élesztővel. Közepében egy kis fészket alakítunk ki, beleöntjük az olajat és a vízzel együtt jól bedagasztjuk. Egy rugalmas, sima felületű, kicsit lágyabb tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.)

Cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Folpack-al lefödjük az edényt, majd hűtőbe tesszük felhasználásig. Nálam 12 órát volt a hűtőbe.

A szószhoz a sűrített paradicsomot egy kisebb lábasba teszünk, majd a többi hozzávalót is hozzáadva, összeforraljuk. Levesszük a lángról és kihűtjük.

A pizzatésztát ha kivettük a hűtőből, 10 egyforma részre osztjuk, majd mindegyiket kis gombóccá formázzuk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 10 percet pihentetjük.

Ez idő alatt lereszeljük a sajtokat, szeletekre vágjuk a megtisztított gombát, és felkarikázzuk az olívabogyót és paradicsomot.

Ezután a tésztagombócokat az ujjainkkal egyenként kb. 10-12 cm-es körlappá lapítjuk. Rátesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd tetejét egyenletesen lekenjük egy evőkanálnyi paradicsomszósszal, és bőven megszórjuk sajttal, végül rátesszük a kívánt feltétet.

Megj: A pizzakorongokat helyezzük egymástól legalább kétujjnyi távolságra, mert még fognak nőni.

Előmelegített sütőben, a legnagyobb fokozaton kb. 8-10 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

2 megjegyzés:

  1. Csodás, étvágygerjesztő színek! Nagyon fínom lehetett 😀. Nálunk tegnap vacsorára volt pizza, sonkával, kolbásszal, hagymával,sajttal, és persze sok fűszerrel. Nem annyira egészséges változat, mint a tiéd, de nagyon jó volt ez is 😁

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Katalin! :)
    A pizza bármilyen feltéttel finom, kinek mi van otthon. Mi is szoktuk lakatósabb feltétekkel készíteni, mikor mit kívánunk.
    Felsorolva milyen finomságok kerültek a pizzára, biztos nagyon finom vacsorátok volt. :)

    VálaszTörlés