2021. május 19., szerda

Gombás bulgur


Amikor nincs sok idő a főzésre, de valami finom fogásra vágyunk, általában a bulgurhoz nyúlok. Nagyon szeretem ezt az alapanyagot, mert könnyen és gyorsan elkészíthető, és végtelen féleképpen variálható. Mindig azzal társítom, ami épp itthon van. Most volt csiperkegomba és egy kevés fagyasztott zöldborsó, és ebből a hármasból készítettem egy nagyon finom fogást. Amint alább is olvasható, nem kell hozzá sok minden, nagyon egészséges, és köretként vagy főételként is kínálhatjuk. Mi készítettünk mellé egy friss tavaszi zöldségsalátát is. Nagyon finom és egészséges ebédünk volt. :)

Hozzávalók kb. 4 főre:

- 24 dkg bulgur
- 6 dl zöldség alaplé
- 1 vöröshagyma
- 2 ek olíva olaj
- 2 cikk fokhagyma
- 35 dkg gomba
- só, bors ízlés szerint
- 1 dl víz
- 10 dkg zöldborsó
- 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld

Megj: Ha nincs zöldség alapleved, nyugodtan használhatsz húslevest hozzá, de akár vizet is és hozzáadsz egy zöldségkockát.

Elkészítés:

A bulgurt a zöldség alaplével felöntjük, és szinte készre főzzük. Én addig főztem, amíg elkészült a gombás alap. Addigra már szinte kész volt, és az alaplevet is felszívta.

A gombát megpucoljuk és megmossuk, majd felszeleteljük.

A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd egy nagyobb serpenyőben az olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és párszor átkavarjuk, majd sózzuk és borsozzuk. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát és alaposan összeforgatjuk. Felöntjük a vízzel, majd födő alatt, néha belekavarva, puhára pároljuk.

Ekkor hozzáadjuk a szinte kész bulgurt és a zöldborsót, alaposan összeforgatjuk, és pár percig még együtt főzzük. Ha a bulgur is megpuhult és a zöldborsó is roppanósra főtt, akkor megszórjuk a petrezselyemzölddel, összekavarjuk, és tálalhatjuk.

1 megjegyzés:

  1. Fincsi lehetett, nagyon guszta. Szeretjük a gombás ételeket, biztos ez is ízlett volna!

    VálaszTörlés