2022. január 27., csütörtök

Tökmagkrémes csavart rúd


Egy egyszerű, de mégis különlegesebb reggeli ötlet lehet ez a tökmagkrémes csavart rúd, főleg ha már unjuk a reggeli vajas kenyeret, szendvicseket. Nagyon finom lett a tökmagnak köszönhetően, egy csésze forró teával nagyon jól esett ebben a hideg, zord időben. Ugyan mi reggelre fogyasztottuk, de a nap bármely időszakában jól tud esni, akár a sulis dobozban vagy kirándulásra is jó választás lehet. Ha ti is szeretitek a tökmagot, mindenképpen próbáljátok ki ti is, meglepően finom. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 12 dkg natúr joghurt
- kb. 2 dl tej
- 0,5 dl olaj
- 1 tojás
- 2 tk só
- 44 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő

Megj.: A tej mennyisége függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk, kevesebb folyadék szükséges mintha egy erősebb géppel dagasztanánk.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg tökmag
- 12 dkg natúr krémsajt
- 3 dkg reszelt parmezán
- 1 ek olaj
- só ízlés szerint

Tetejét lekenni:

- 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés: 15 db

A joghurtot az olajjal és 1,7 dl langyos tejjel együtt a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást és a sót. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Egy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a tökmagot ledaráljuk, majd az olajat, a sajtkrémet és reszelt parmezánt is hozzáadva egyneművé keverjük. Sóval ízesítjük.

A megkelt tésztát enyhén olajozott felületre borítjuk, majd 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk (kb. 35 x 45 cm).

A tészta egyik felére egyenletesen rákenjük a tökmagos tölteléket, majd a töltelékre ráhajtjuk a másik felét. 


Párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd 3 cm vastag csíkokra vágjuk.
Mindegyik tésztacsíkot a két végénél fogva ellentétes irányba párszor megcsavarjuk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, egymástól egy kicsit távolabb.


Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és pihentetjük 20 percet.

Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

4 megjegyzés:

  1. Olyan csodás ez a recept, a kép, hogy tényleg nagyon megkívántam... szuper vagy!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek. Miért kell bele sikér?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      A búzasikér azért kell, hogy a kenyér bélzete foszlós, levegős és laza legyen, és ne túl tömör, morzsalékos. Mivel a tk lisztnek magas a rost tartalma, ezért kisebb a sikér tartalma és ezt kell pótolni. Amennyiben fehér búzalisztre cseréljük a teljes kiőrlésű liszt egy részét, akkor nem szükséges a sikér.

      Törlés