2014. február 3., hétfő

Datolyás müzliszelet



Az utóbbi hetekben nagyon sok helyen találkoztam házilag elkészített müzliszelettel, s mivel mi is szeretjük így sokat én sem vártam és elkészítettem a saját változatomat. Nem az a könnyen omlós fajta, inkább egy kicsit tömöttebb mint a bolti müzliszelet, de szerintünk annál finomabb. Különösen másnapra lesz még finomabb, amikor jól összeértek az ízek.
Gyerekeknek, felnőttnek egyaránt ajánlatos kipróbálni. :)

Hozzávalók:

- 24 dkg zabpehely
- 12 dkg (20 db) aszalt datolya
- 7 dkg dió
- 3 dkg szezámmag
- 4 dkg vaj
- 2 ek méz
- 6 ek házi baracklekvár
- 2 tojás

Elkészítés:

A diót apróra vágjuk, majd száraz serpenyőben megpirítjuk.
A szezámmagot és a zabpelyhet is, külön-külön serpenyőben ugyancsak megpirítjuk.
A datolyát kisebb darabokra vágjuk.

Egy kisebb lábasba a vajat a mézzel együtt melegíteni kezdjük. Amikor már félig felolvadt, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj majd hozzáadjuk a lekvárt is, és simára keverjük.

Egy nagy tálba beleszórjuk az összes száraz hozzávalót és összeforgatjuk, hogy a hozzávalók jól összevegyüljenek, valamint a datolya darabkák ne ragadjanak össze. Erre ráöntjük az enyhén felvert tojásokat és a vajas lekvárt, és egy fakanállal alaposan elvegyítjük.

Egy 23x29 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a masszát jól belenyomkodjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 30-35 percig sütjük.

Ha kihűlt, egy éles késsel felszeleteljük 3,5 x 8 cm-es szeletekre és jól záródó dobozban tároljuk.

6 megjegyzés:

  1. Na, most már ideje nekem is beállni a sorba! Istenien néz ki!! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett a tiéd is! Már több helyen láttam én is, tervezem is, hogy elkészítem a napokban :-) Kíváncsi vagyok, hogy fog sikerülni....

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, biztos finom is! :)

    VálaszTörlés