2014. február 21., péntek

Meggyes túrótorta



 

Nem volt semmi különleges alkalom a torta készítéséhez, csak úgy, egy vasárnapi ebéd utánra készítettem, mert megérdemeljük. :)
Eredetileg csak egy sima túrós pitét terveztem, de aztán eszembe jutott, hogy még van 2 zacskó lefagyasztott meggyem, és az milyen jól passzolna a túróhoz. Jó döntés volt, mert teljesen feldobta a süteményt.
A fánktól megmaradt tojásfehérjéket is beletettem a túróba, azért került 4 fehérje a töltelékbe, de ha csak azt a két fehérjét használjuk ami megmarad a tésztától, akkor is tökéletes lesz. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 18 dkg liszt
- 1/2 tk sütőpor
- 10 dkg vaj
- 9 dkg porcukor
- csipet só
- 2 tojássárga
- 3 ek citromlé
- 1/2 citrom reszelt héja

Hozzávalók a töltelékhez:

- 60 dkg tehéntúró
- 15 dkg cukor
- 1 cs. vanília cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2 ek búzadara
- 4 tojásfehérje

+ 25 dkg magozott meggy (nálam fagyasztott)

Elkészítés:

A tészta száraz hozzávalóit egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a kis kockára vágott vajat. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a citrom levét és reszelt héját, és összedolgozzuk. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük kb. 1 órára.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük és félre tesszük felhasználásig.
A túrót áttörjük és a cukorral kikavarjuk, hozzáadjuk a citrom héjat és búzadarát és összekavarjuk. Legvégül beleforgatjuk a tojások kemény habját is.

A tésztát kivesszük a hűtőből, majd egy enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk. Arra figyeljünk, hogy a kör pár centivel nagyobb legyen mint a tortaforma.
Ráterítjük egy 22 cm-es kapcsos tortaformára, majd szépen belehelyezzük a tésztát, úgy hogy hagyjunk neki legalább egy 3 cm-es peremet, amit alaposan a sütőforma oldalára nyomkodunk.
A túró krémet ráöntjük a formában levő tésztára és elsimítjuk. Tetejét kirakjuk az előzőleg kiengedett és kimagozott meggyel.

Előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha már a széle aranybarna színű lett.

A sütőből kivéve, 10 perc után vegyük le a tortaforma karimáját és hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálaláskor a tetejét megszórhatjuk egy kis porcukorral, nálunk ez most elmaradt.



6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, jöhetne egy szelet :-)

    VálaszTörlés
  2. Ínycsiklandó azzal a vastag túróréteggel meg a kandikáló meggyszemekkel! :)

    VálaszTörlés
  3. Igazad van, megérdemlitek:) Nagyon jól néz ki, mér kértek a gyerekeim túrótortát, de először túrót kell hozzá készítenem:) Szép hétvégét nektek:)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem sem kell mindig alkalom a tortához, nagyon finom és mutatós desszertet sütöttél! :)

    VálaszTörlés