2014. február 17., hétfő
Farsangi fánk
A múlt heti fánk sikerének köszönhetően, bátrabb lettem a fánk sütésben, így újra fánkot készítettem a hétvégén, ezúttal kelt tésztából. :) Ez is finomra sikerült és nagy elégtétel volt számomra, hogy mindegyik fánk belseje jól átsült, mert eddig mindig ez volt a gondom, hogy kívül gyorsan átsült, a belseje pedig nyers maradt, sehogy sem tudtam eltalálni az olaj forróságát. DE, most úgy látszik, hogy sikerült megoldani ezt a problémát, így biztos, hogy gyakrabban fogok majd fánkot sütni. :)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 2,5 dl tej
- 2 tojássárga
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vanília cukor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek rum
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk majd elkavarunk benne 1 ek cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet a cukorral és sóval együtt dolgozó felületre szórjuk. A közepébe egy kis fészket formálunk és a tojássárgákat beleütjük, majd a már felfutott élesztőt ráöntjük, és a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Legvégén hozzáadjuk a felolvasztott vajat is és sima, lágy tésztává gyúrjuk.
A megdagasztott tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Kenyérsütőgépben is bedagaszthatjuk a tésztát. Ebben az esetben a tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk hogy duplájára keljen a tészta.
Ha megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületre borítjuk majd ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. 7 cm-es fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a leeső részeket újra összegyúrjuk, nyújtjuk majd szaggatjuk, addig amíg a tésztánk el nem fogy. Tiszta konyharuhával letakarjuk a kiszaggatott fánkokat és 30 percig pihentetjük.
Egy lábasba az olajat felforrósítjuk, majd mielőtt beletennénk a fánkot, a közepébe ujjunkkal egy lyukat fúrunk, és úgy tesszük az olajba, hogy a felső fele kerüljön először a forró olajba. Visszavesszük a lángot, majd a fánkokat barnára sütjük, kb. 1.5 percet mindkét oldalukon.
A megsült fánkokat szürőkanállal szalvétára szedjük.
Ha langyosra/hidegre hűlt, megszórjuk porcukorral és házi baracklekvárt csorgatunk a közepén található mélyedésbe.
Címkék:
baracklekvár,
édes kelt tészta,
fánk,
kelt tészta,
kelt tészta receptek
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
De nagyon guszta! :-P És én idén még nem is sütöttem fánkot, pedig most nagyon megennék egy nagy tállal! ;-)
VálaszTörlésGyönyörű fánkok! Kaphatok egyet? :)
VálaszTörlésSzépek lettek! Finom is nagyon, nekünk ez a kelt-fajta a kedvenc:-)
VálaszTörlésNagyon szépek lettek, kívül-belül! :) Meg is kívántam a képeket nézegetve! :)
VálaszTörlés