2014. március 7., péntek

Diós-csokis kocka




Amikor megláttam Markánál ezt a diós-csokis sütit, egybe a kedvenc sütim, a kőfal torta jutott az eszembe. Már éreztem is az ízét a számba, így nem volt kérdés, hogy mi legyen a hétvégi sütink. :) El is készült, és pont olyan finom volt, mint ahogy elképzeltem. Nagyon ízlett, csak 3 szelet után tudtam abbahagyni és 2 nap alatt eltüntettük az utolsó morzsáig. Úgy hogy bátran merem állítani, hogy hatalmas sikere volt, és csak ajánlani tudom kipróbálásra! :)

Marka, köszönet ezért a finom sütiért, és természetesen Szofikának is, hisz az eredeti recept Tőle származik. Következőkor kókusszal is kipróbálom. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 4 tojásfehérje
- csipetnyi só
- 7,5 dkg porcukor
- 12,5 dkg darált dió
- 1 ek liszt

Hozzávalók a krémhez:

- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 4 tojássárga
- 2 ek kakaó

Hozzávalók a mázhoz:


- 2 ek cukor
- 2 ek kakaó
- 2 ek víz
- 5 dkg vaj

Elkészítés:


A tojásfehérjéket a sóval félkemény habbá verjük, majd állandó keverés mellett fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot, amíg el nem fogy és egy kemény habot nem kapunk.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a darált diót.

Sütőpapírral bélelt 25x35 cm-es tepsibe egyenletesen belesimítjuk a tésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tepsibe, majd kiemeljük és lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról, majd kihűtjük.

A krémhez a vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat és jó habosra verjük. Végül belekeverjük kakaóport is.

Ha a piskótánk kihűlt, rásimítjuk a krémet és hűtőbe tesszük 5-10 percre.

A mázhoz a kakaóport a cukorral szárazon összekeverjük, majd csomómentesre keverjük a vízzel és kis lángon addig kevergetjük amíg a cukor elolvad. Hozzáadjuk a vajat is, és amikor már félig felolvadt, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj, és simára keverjük.
Az így kapott mázat a csokikrém tetején elsimítjuk és megszórjuk kevés darált, vagy apróra vágott dióval.

Hűtőbe tesszük kb. 1 órát majd 5x5 cm-es kockákra vágjuk.


9 megjegyzés:

  1. Nekem is nagyon tetszik ám ez a süti. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon csábítóan hat már megint rám ez a sütid is. Ami kicsit visszatart az elkészítésében az a nyers tojás sárgája a krémbe:

    VálaszTörlés
  3. Az én mamám a kókuszos változatot készítette, az volt az egyik kedvencem! <3

    VálaszTörlés
  4. Jaj de nagyon szep Nalad is:)

    VálaszTörlés
  5. Tetszetős recept és csodaszép végeredmény! :)

    VálaszTörlés
  6. Jó választás volt, látszik rajta, hogy milyen finom:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép és biztos nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
  8. Jól hangzik a recept és nagyon guszta a végeredmény, kipróbálós lesz nálunk is! :)

    VálaszTörlés