2014. augusztus 11., hétfő

Kenyérlángos (langalló, töki pompos)



Egyik receptes füzetembe kerestem egy gyümölcsös pitét, és "belebotlottam" a kenyérlángos receptjébe. Ez volt péntek este, másnapra még semmi ebéd ötlet sem volt, kérdem is a férjemtől mit szól egy finom magyaros pizzához, aztán a szalonna hallatán jött is a gyors igenlő válasz. :) Így az ebéd kérdése is megoldódott, és milyen jó hogy a langalló mellett döntöttünk, nagyon finomra sikeredett. :)
Többször kéne lapozgassam a régebbi receptes füzeteimet, mert így a feledésbe merült finomságok újra asztalra kerülnének. ;)

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg liszt
- 2 ek burgonyapehely
- csipet cukor
- 1 kk tengeri só
- 1/2 cs. szárított élesztő
- kb. 2 dl langyos víz

Hozzávalók a feltéthez:

- 2 dl tejföl
- 1-2 cikk fokhagyma
- só, őrölt bors
- 12 dkg császárszalonna
- 1 fej lila hagyma
- 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a többi hozzávalóval együtt egy rugalmas tésztát dagasztunk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Ezalatt, a tejfölt ízesítjük sóval, borssal és az áttört fokhagymával.
A szalonnát csíkokra vágjuk és picit átsütjük.
A hagymát megpucoljuk, megmossuk és felvágjuk.

Ha megkelt a tésztánk, akkor enyhén lisztezett felületre borítjuk és tepsi méretűre nyújtjuk (nálam kb. 25x30 cm).
Sütőpapíros, vagy kivajazott tepsibe helyezzük a tésztát és előmelegített sütőben 5-8 perc alatt elősütjük.

Kivesszük a sütőből, a fokhagymás tejföllel egyenletesen lekenjük a tetejét, megszórjuk az elősütött szalonnával és hagymával, majd tetejét jó bőven megszórjuk reszelt sajttal.

Visszatoljuk a sütőben és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.


2 megjegyzés:

  1. Ezekkel a finomságos feltétekkel csakis fincsi lehetett, nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  2. Érzem az ízét a számban, de jó lenne most egy kicsi szeletke belőle! :)

    VálaszTörlés