2014. augusztus 27., szerda
Lekváros papucskák
Szeretjük a havasi kiflit (hókiflit) és az ehhez hasonló sütiket, így amikor megláttam Gerdinél a lekváros papucskákat, tudtam, hogy hamarosan nálunk is elkészül. :)
Mivel mi csak ketten vagyunk, fél adagból készítettem, gondolván, hogy a teljes adag túl sok lenne nekünk.... hát tévedtem, az egész adag is simán elfogyott volna. :D Nekem sajnos a szilvalekvárom nagyon híg és mind kifolyt volna, ezért meggylekvárral töltöttem meg. Így is nagyon finom lett, nem panaszkodom, csak azért szilvalekvárral lett volna az igazi. :)
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 1 ek cukor
- csipet só
- 17 dkg sertészsír
- 2 tojássárga
- 2 ek tejföl
- 1 dl tej
- 1,5 dkg friss élesztő
+ bármilyen házi lekvár, lehetőleg kemény legyen
+ vaníliás porcukor, hempergetni
Elkészítés:
A langyos tejbe elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.
A sóval elkevert lisztben elmorzsoljuk a zsírt. Közepébe fészket alakítunk ki, beletesszük a tojássárgákat és a felfuttatott élesztőt, és jól összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy összeálljon a tészta.
Cipót formálunk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 30 percet pihentetjük.
Ezután 5 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk és olyan 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepére lekvárt teszünk, majd a két szembelevő sarkot egymásra hajtjuk.
A megformázott papucskákat sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve, még melegen, vaníliás porcukorba forgatjuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Guszta nagyon, de valahogy én is előnyben részesítem a szilvalekvárt:-))
VálaszTörlésKöszi szépen Éva! :)
TörlésIgen, valahogy a szilvalekvár dukál az ilyenfajta sütikhez. ;)
Meggylekvárral is jó lesz, jöhet:-) Örülök, hogy elkészítetted! Szépek lettek, újra kéne sütnöm... de szigorúan egész adagot!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Gerdi, nagyon finom volt! :)
TörlésKövetkezőkor már nálunk is egész adag fog sülni. :)