2021. január 12., kedd

Csokoládés mogyorókrém házilag

Bevallom, hogy a csokoládé és a mogyorókrém az, aminek nagyon nehezen tudok ellenállni. Amíg mások tévénézés közben pattogatott kukoricát és chips-et eszegetnek, addig én csokicseppeket szedegetek vagy mogyorókrémet kanalazgatok. Tudom, hogy nem a legegészségesebb, de ez a gyengém. Mivel elég sok csokit fogyasztunk, próbálok jó minőségű csokoládét vásárolni, és a mogyorókrémet is elkészíteni házilag. Így tudom, hogy nincs teletömve cukorral és mesterséges anyagokkal. Ennek a csokoládés mogyorókrémnek az állaga nem az a selymes, mint megszokhattuk a bolti társától, inkább rusztikusnak nevezném, ellenben nagyon mogyorós és jó csokoládés. Nagyon-nagyon finom. :)

Hozzávalók:

- 17 dkg török mogyoró
- 1 bő csipet só
- 10 dkg étcsokoládé
- 17 dkg tejcsokoládé
- 1 tk méz vagy ízlés szerint
- 1 ek semleges ízű olaj

Elkészítés:

A mogyorót száraz serpenyőbe megpirítjuk. Ügyeljünk, hogy ne égessük oda, mert akkor keserű lesz!
Konyharuhára borítjuk, és ledörzsöljük barna héját.
Késes aprítóba tesszük a sóval együtt, és krémessé őröljük. 
Itt javasolnám, hogy az aprítót kb. fél percenként állítsuk le, és pihentessük egy kicsit, mert ha folyamatosan  megy a gép nagy a valószínűsége, hogy leégessük a motort.

Közben a kétféle csokit vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet és olajat, majd egyneművé keverjük. Langyosra hűtjük, majd a mogyorómasszához adjuk, és addig mixeljük, amíg tökéletesen elkeveredik és elérjük a kívánt állagot. 

Csatos vagy befőttes üvegekbe töltjük, majd jóízűen elfogyasztjuk. 

Ebből a mennyiségből kb. egy 400 ml-es üvegnyi csokis mogyorókrém lesz.

Sokan azt tartják, hogy hütőbe kell tárolni, de én soha nem teszem a mogyorókrémet hideg helyre, mert akkor megkeményedik, és nem lesz krémes az állaga, amit bármikor használhatok.

6 megjegyzés:

  1. De guszta, én is szívesen elkanalaznám 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin! :) Akkor már ketten vagyunk. ;)

      Törlés
  2. Én is szeretem kanalazgatni a mogyorókrémet és a mogyoróvajat. 😊 Nagyon guszta! Gyönyörűek a fotók!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Vanilin! :)
      A mogyoróvaj nem annyira kedvencem, de a mogyorókrémet azt nagyon szeretem, a legjobb kanállal enni. :D

      Törlés
  3. Nagyon kívánatos, váljon egészségedre!

    VálaszTörlés