Ha valami mutatósabb, de egyszerűbben elkészíthető süteményt szeretnénk, szerintem a "Méteres kalács" teljesen megfelel az elvárásainknak.
A tésztája nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, a krémje ugyanúgy, talán amivel egy kicsit kell bíbelődnünk az a szeletek összerakása, de szerintem megéri, mert nagyon finom.
Hozzávalók a piskótához:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 6 lojás
- 1 sütőpor
- 2 ek olaj
- 1 dl meleg víz
- 3 ek kakaópor
A piskóta elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojásfehérjét kemény habbá verjük habverővel.
A tojássárgákat a cukorral kikavarjuk jó habosra, majd a vizzel és az olajjal elkavarjuk.
Ezután hozzákavarjuk a sütőporral elkavart lisztet és a habosra vert tojásfehérjéket.
Amikor jól összekavartuk, akkor felét a masszának alufoliával kibélelt őzgerincformában töltjük és lassú tűznél kb. 30 percig sütjük.
A másik feléhez hozzá adjuk a kakaóport, majd ugyancsak alufoliával bélelt őzgerincformában töltjük és megsütjük a fehér masszához hasonlóan.
Amíg sülnek elkészítjük a krémet.
- 2 tasak karamell ízű puding
- 6 dl tej
- 15 dkg margarin
- 18 dkg cukor, esetleg 1 vaníliás cukor
- 3-4 ek rúm esszenc
- kis kókusz reszelék
Azt meg kell jegyeznem, hogy nekem azért kellett 2 tasak puding, mert ezzel kentem be a tésztát csokis glazúr helyett.
Aki csak a krémet akarja készíteni pudingból, annak bőségesen elég 1 tasak.
A krém elkészítése:
A pudingport, cukrot összekavartam, majd lassan-lassan hozzáadtam a tejet és a rumot, és jó simára kavartam, majd oda tettem főni. Amikor sűrű pudinggá főtt, akkor hozzáadtam a margarint, összekavartam, és eltettem hűlni.
Közbe már meg is sültek a tészták, egy kicsit hűlni hagytam, majd ujjnyi vastagságúra vágtam.
Ha a krém jó langyos lett, akkor összelehet rakni a tésztát.
Minden szeletet megkenünk a krémmel, majd egymáshoz tapasztjuk, úgy hogy a fehéret barna kövesse mindig. Így egy "méteres kalácsot" kapunk (nekem 2 darab "félméteres kalácsom" lett :P).
A megmaradt krémmel bekentem a tésztát és megszórtam egy kis kókuszreszelékkel.
Tálaláskor átlósan, ferdén vágjuk.
Ez nálunk is állandó kedvenc!Tényleg,olyan régen nem sütöttem..valószínű nem is sütök amíg a piac tele van gyümölccsel:))
VálaszTörlésMár sokszor átlapoztam a Nagyi Sütije receptes könyvet és mindig elgondolkodtam a Méteres kalácsnál de nem mertem még eddig neki fogni nem mintha olyan ördöngös lenne de valahogy ez idegennek tűnt.Most látva és újra olvasva a receptet biztosan a legelső adandó alkalommal beszerzek egy formát és kipróbálom. Köszi,hogy megosztottad itt és kedvet adtál hozzá...:)
VálaszTörlés@Anikó, nem te vagy az egyedüli ezzel. Én is idegenkedtem eleinte és egy kicsit izgultam is amikor először készítettem el, de aztán rájöttem, hogy nem is olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik :)
VálaszTörlésMajd ha elkészítetted írd meg hogy sikerült!
Szia!
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni, hogy a hozzávalók pontosak? dekagramm kell hozzá vagy gramm? Válaszod köszönöm!
Orsi
Kedves Orsi, most látom, hogy elírtam a liszt és cukor mennyiségét, köszönöm, hogy szóltál! :) Javítottam is, és akkor 35 dkg liszt és 20 dkg cukor jár a piskótába.
TörlésKöszönöm, hogy benéztél hozzám. :)