2011. július 4., hétfő

Méteres kalács


Ha valami mutatósabb, de egyszerűbben elkészíthető süteményt szeretnénk, szerintem a "Méteres kalács" teljesen megfelel az elvárásainknak.
A tésztája nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, a krémje ugyanúgy, talán amivel egy kicsit kell bíbelődnünk az a szeletek összerakása, de szerintem megéri, mert nagyon finom.




Hozzávalók a piskótához:

- 35 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 6 lojás
- 1 sütőpor
- 2 ek olaj
- 1 dl meleg víz
- 3 ek kakaópor


A piskóta elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojásfehérjét kemény habbá verjük habverővel.











A tojássárgákat a cukorral kikavarjuk jó habosra, majd a vizzel és az olajjal elkavarjuk.










                     Ezután hozzákavarjuk a sütőporral elkavart lisztet és a habosra vert tojásfehérjéket.











Amikor jól összekavartuk, akkor felét a masszának alufoliával kibélelt őzgerincformában töltjük és lassú tűznél kb. 30 percig sütjük.

A másik feléhez hozzá adjuk a kakaóport, majd ugyancsak alufoliával bélelt őzgerincformában töltjük és megsütjük a fehér masszához hasonlóan.


Amíg sülnek elkészítjük a krémet.


Hozzávalók a krémhez:
- 2 tasak karamell ízű puding
- 6 dl tej
- 15 dkg margarin
- 18 dkg cukor, esetleg 1 vaníliás cukor
- 3-4 ek rúm esszenc
- kis kókusz reszelék


Azt meg kell jegyeznem, hogy nekem azért kellett 2 tasak puding, mert ezzel kentem be a tésztát csokis glazúr helyett.
Aki csak a krémet akarja készíteni pudingból, annak bőségesen elég 1 tasak.

A krém elkészítése:
A pudingport, cukrot összekavartam, majd lassan-lassan hozzáadtam a tejet és a rumot, és jó simára kavartam, majd oda tettem főni. Amikor sűrű pudinggá főtt, akkor hozzáadtam a margarint, összekavartam, és eltettem hűlni.



Közbe már meg is sültek a tészták, egy kicsit hűlni hagytam, majd ujjnyi vastagságúra vágtam.

Ha a krém jó langyos lett, akkor összelehet rakni a tésztát.
Minden szeletet megkenünk a krémmel, majd egymáshoz tapasztjuk, úgy hogy a fehéret barna kövesse mindig. Így egy "méteres kalácsot" kapunk (nekem 2 darab "félméteres kalácsom" lett :P).











A megmaradt krémmel bekentem a tésztát és megszórtam egy kis kókuszreszelékkel.

Tálaláskor átlósan, ferdén vágjuk.

5 megjegyzés:

  1. Ez nálunk is állandó kedvenc!Tényleg,olyan régen nem sütöttem..valószínű nem is sütök amíg a piac tele van gyümölccsel:))

    VálaszTörlés
  2. Már sokszor átlapoztam a Nagyi Sütije receptes könyvet és mindig elgondolkodtam a Méteres kalácsnál de nem mertem még eddig neki fogni nem mintha olyan ördöngös lenne de valahogy ez idegennek tűnt.Most látva és újra olvasva a receptet biztosan a legelső adandó alkalommal beszerzek egy formát és kipróbálom. Köszi,hogy megosztottad itt és kedvet adtál hozzá...:)

    VálaszTörlés
  3. @Anikó, nem te vagy az egyedüli ezzel. Én is idegenkedtem eleinte és egy kicsit izgultam is amikor először készítettem el, de aztán rájöttem, hogy nem is olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik :)

    Majd ha elkészítetted írd meg hogy sikerült!

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Szeretném megkérdezni, hogy a hozzávalók pontosak? dekagramm kell hozzá vagy gramm? Válaszod köszönöm!

    Orsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Orsi, most látom, hogy elírtam a liszt és cukor mennyiségét, köszönöm, hogy szóltál! :) Javítottam is, és akkor 35 dkg liszt és 20 dkg cukor jár a piskótába.
      Köszönöm, hogy benéztél hozzám. :)

      Törlés