Nagy kedvencünk a gombóc, főleg a barackos. Most is barackos gombócokat szerettem volna készíteni, csak amikor a piacon voltam nem kaptam, viszont nagyon szép szilvák voltak, így esett a voks a szilvasgombócra :)
Hozzávalók kb. 18 darabhoz:
- 1/2 kg hámozott főtt krumpli
- 25 dkg liszt
- 1 tojás
- diónagyságú vaj/margarin
- egy csipet só
- 10 dkg zsemlemorzsa
- kevés olaj a piritáshoz
- cukor ízlés szerint
- 1 cs vaniliacukor
Elkészítés:
Megmossuk, majd odatesszük héjastól a krumplikat sós vizbe fönni. Amikor megfött, leöntjük hideg vizzel és ha már annyire hült, hogy megtudjuk fogni, lehámozzuk, és félretesszük hülni.
Amíg hül a krumpli, addig megmossuk a szilvákat, megtöröljük szárazra és kimagozzuk. (Ízlés szerint lehet fahajas cukorba is mártani a szilvákat, és csak úgy rátenni a tésztára)
Ha már jól kihűlt a krumpli, akkor egy villával jól összetörjük, rászórjuk a lisztet és a sót, a közepébe egy kis lyukat csinálunk és beleüssük a tojást, és hozzáadjuk a margarint vagy a vajat. Jól összegyúrjuk!
Közben egy nagy edénybe odatesszük a vizet egy kevés sóval főni.
Az összegyúrt tésztából két cipót formálunk.
Az egyiket félretesszük, a másikat lisztezett felületen kinyújtsuk kb. fél centis vastagságura, 9 négyzetet vágunk majd mindegyik négyzet közepébe teszünk egy fél szilvát, becsomagoljuk és gombóccá formáljuk. Vigyázzunk arra, hogy a gombócokat is lisztezett felületre helyezzük.
Amire megvagyunk mind a kilenc gombóccal, már fő is a vizzünk, így bele teszük a gombócokat.
Amíg főnek közben megmozgatjuk az edényt, hogy ne ragadjank össze a gombócok.
Amikor feljöttek a viz felszénére még hagyjuk kb. 5 percig, majd ki is vehetjük.
Amíg fő az első rend gombóc elkészítjük a másik kis cipóból is gombócokat.
A zsemlemorzsát egy serpenyőben megpiritjuk, majd egy kevés olajat csurgatunk hozzá, cukorral ízesítsük. Én tettem hozzá egy csomag vanilia cukrot is.
Amikor kész vannak a gombócok beleforgatjuk a piritott zsemlemorzsáben, és kész is vagyunk.
Tálaláskor meglehet szórni még egy kis cukorral, vagy aki szereti egy kis tejföllel locsolni.
Annyira szeretem a szilvás gombócot, nagyon guszta! :)))
VálaszTörlésIMÁDOM
VálaszTörlésNagyon szeretem! Gusztán tálaltad, csurog a nyálam... :)
VálaszTörlésNekem a kedvencem a szilvás gombóc ,ezért nem is baj hogy azt vettél.:-)) Nagyon guszták!
VálaszTörlésKipróbáltam finom lett nagyon:)
VálaszTörlés