Hozzávalók a tésztához:
- 1 csipet só
- 15 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 28 dkg durvára vágott dió
Hozzávalók a krémhez:
- 3 dkg étkezési keményítő
- 10 dkg cukor
- 1 csapott ek cukrozatlan kakaó
- 2,5 dl tej
- 12 dkg vaj
- 15 dkg étcsokoládé pasztilla vagy apróra vágott étcsokoládé
Elkészítés:
A tojásfehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük. Miközben tovább verjük a habot, kanalanként hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrot, és addig verjük amíg elfogy az egész cukor és a hab kemény, fényes lesz. A durvára vágott diót egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Akkor van kész, ha hozzáérünk a tetejéhez, és már nem ragad.
A sütőből kivéve, teljesen kihűtjük, majd óvatosan lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt.
A krémhez a keményítőt, a cukrot és kakaót egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és egyneművé kavarjuk, majd apránként hozzácsurgatjuk a tejet és csomómentesre kavarjuk. Vízgőz fölött, habverővel állandóan kevergetve besűrűsítjük.
Megj. Ha nagyon figyelmesek vagytok, akkor a legkisebb lángon is belehet sűrűsíteni. Ebben az esetben tényleg csak a lehető legkisebb lángra tesszük a lábast és állandóan kevergetjük. Közben leszoktam venni a lángról pár másodperce, amikor látom, hogy kezd sűrűsödni, és folyamatosan keverem.
A még meleg, sűrű krémbe tesszük a csokoládét, és addig kavargatjuk, amíg a csoki teljesen elolvad, és egy egynemű, sima krémet kapunk. Ezután, a még langyos krémbe, több részletbe hozzákeverjük a kisebb kockára vágott, szobahőmérsékletű vajat, mindig megvárva, hogy az előző adagot jól beledolgozzuk. A kikavart krémet hűtőbe tesszük, hogy dermedjen meg.
Ha kihűlt a tészta és a krém is, akkor összeállítjuk a tortát.
A kihűlt tésztalapot, hosszában 3 egyenlő csíkra vágjuk.
Az egyik tésztacsíkot egy tálra helyezzük, majd egyenletesen rákenjük a krém egyharmadát. Ráhelyezzük a következő tésztacsíkot, óvatosan lenyomkodjuk, majd rákenjük a megmaradt krém felét. Erre ráhelyezzük az utolsó tortacsíkot, és a megmaradt krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát, majd hűtőbe tesszük. Az ideális az lenne, ha egy egész napot állna a hűtőbe, de legalább egy éjszakára.
A kép nem adja vissza, hogy mennyire finom ez a csokoládés kőfaltorta, de higgyétek el, megéri elkészíteni, tényleg nagyon finom. :)
Nagyon guszta és én elhiszem hogy finom lehet ! Szívesen elfogadnám most ezt a szeletkét:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva!
TörlésSzívesen megkínálnálak ezzel a szelet tortával, akár többel is. :) Kár ez a nagy távolság ...
Nagyon finom lehet! Megnéztem a régi tortádat, de ez még annál is jobban néz ki 😀😁.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Katalin!
TörlésSzámomra mindjárt lerítt a fotókról, mennyire finom ez a torta! Meg persze a hozzávalók is elárulták.
VálaszTörlésKöszönöm Gerdi! :)
TörlésValóban nagyon finom süti, érdemes megsütni.