2020. december 12., szombat

Csokoládés kőfaltorta


Az adventi időszakban sokunknál előkerülnek azok a családi receptek, amelyek évről-évre hozzájárulnak az ünnepi asztal fényéhez, bőségéhez. Nálunk az egyik ilyen sütemény a kőfaltorta. Még gyerekkoromba szerettem meg, sok-sok évvel ezelőtt, és azóta is nagy kedvencem. Azt hiszem, ki is jelenthetem, hogy ez a kedvenc süteményem még ennyi év és kipróbált süti után is. Már szerepel is a blogon (itt megnézheted), de akkor nyers tojássárgával készült a krémje, és mivel elég sokan idegenkednek a nyers tojástól, ezért most főzött krémmel készítettem el. Hogy még finomabb legyen, jó minőségű, belga étcsokoládét is tettem bele. A tésztájában csak tojásfehérje és dió van, így teljesen lisztmentes, gluténmentes sütemény.
Jó kalóriabomba és tömény sütemény, elég egy szelet is belőle, viszont néha megérdemeljük az e fajta kényeztetést. Nagyon finom. Garantálom, ha elkészítitek, nem fog csalódást okozni :)  

És akkor legyen ez a csokoládés kőfaltorta, Advent harmadik vasárnapjára a desszert javaslatom.

Hozzávalók a tésztához:

- 6 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 15 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 28 dkg durvára vágott dió

Hozzávalók a krémhez:

- 6 tojássárga
- 3 dkg étkezési keményítő
- 10 dkg cukor
- 1 csapott ek cukrozatlan kakaó
- 2,5 dl tej
- 12 dkg vaj
- 15 dkg étcsokoládé pasztilla vagy apróra vágott étcsokoládé

Elkészítés:

A tojásfehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük. Miközben tovább verjük a habot, kanalanként hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrot, és addig verjük amíg elfogy az egész cukor és a hab kemény, fényes lesz. A durvára vágott diót egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk.

Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk a diós habot, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Akkor van kész, ha hozzáérünk a tetejéhez, és már nem ragad.

A sütőből kivéve, teljesen kihűtjük, majd óvatosan lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt. 

A krémhez a keményítőt, a cukrot és kakaót egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és egyneművé kavarjuk, majd apránként hozzácsurgatjuk a tejet és csomómentesre kavarjuk.  Vízgőz fölött, habverővel állandóan kevergetve besűrűsítjük. 

Megj. Ha nagyon figyelmesek vagytok, akkor a legkisebb lángon is belehet sűrűsíteni. Ebben az esetben tényleg csak a lehető legkisebb lángra tesszük a lábast és állandóan kevergetjük. Közben leszoktam venni a lángról pár másodperce, amikor látom, hogy kezd sűrűsödni, és folyamatosan keverem.

A még meleg, sűrű krémbe tesszük a csokoládét, és addig kavargatjuk, amíg a csoki teljesen elolvad, és egy egynemű, sima krémet kapunk. Ezután, a még langyos krémbe, több részletbe hozzákeverjük a kisebb kockára vágott, szobahőmérsékletű vajat, mindig megvárva, hogy az előző adagot jól beledolgozzuk. A kikavart krémet hűtőbe tesszük, hogy dermedjen meg.

Ha kihűlt a tészta és a krém is, akkor összeállítjuk a tortát.

A kihűlt tésztalapot, hosszában 3 egyenlő csíkra vágjuk.

Az egyik tésztacsíkot egy tálra helyezzük, majd egyenletesen rákenjük a krém egyharmadát. Ráhelyezzük a következő tésztacsíkot, óvatosan lenyomkodjuk, majd rákenjük a megmaradt krém felét. Erre ráhelyezzük az utolsó tortacsíkot, és a megmaradt krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát, majd hűtőbe tesszük. Az ideális az lenne, ha egy egész napot állna a hűtőbe, de legalább egy éjszakára.

A kép nem adja vissza, hogy mennyire finom ez a csokoládés  kőfaltorta, de higgyétek el, megéri elkészíteni, tényleg nagyon finom. :)

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és én elhiszem hogy finom lehet ! Szívesen elfogadnám most ezt a szeletkét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva!
      Szívesen megkínálnálak ezzel a szelet tortával, akár többel is. :) Kár ez a nagy távolság ...

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet! Megnéztem a régi tortádat, de ez még annál is jobban néz ki 😀😁.

    VálaszTörlés
  3. Számomra mindjárt lerítt a fotókról, mennyire finom ez a torta! Meg persze a hozzávalók is elárulták.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! :)
      Valóban nagyon finom süti, érdemes megsütni.

      Törlés