Mi jobban szeretjük így natúron, de olvasztott csokoládéba is márthatjuk, vagy csak becsíkozhatjuk a tetejét, akár cukormázzal is bevonhatjuk. Tálaláskor megszórhatjuk enyhén porcukorral is.
Zárt fémdobozba napokig, akár hetekig is eláll(na), bár ezt mi még nem tudtuk tesztelni. Gasztroajándékként is kitűnő lehet, de a reggeli kávé vagy délutáni tea mellé is jó választás lehet, sőt, a nap bármely időszakában nagyon jól tud esni. :)
Hozzávalók (41 darab 22 grammos puszedlihez):
- 1 csipet só
- 1 csapott tk szódabikarbóna
- 1 csapott tk sütőpor
- 1 ek őrölt fahéj
- 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 17 dkg akácméz
- 10 dkg vaj
- 3 tojás
+ szilvalekvár
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat egy keverőtálba mérjük és elkeverjük.
A vajat a mézzel összemelegítjük. NEM forraljuk, csak addig melegítjük amíg a vaj teljesen felolvad. Levesszük a lángról, és langyosra hűtjük. A tojásokat is hozzáadva egyneművé keverjük.
Több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket és jól elkavarjuk, gyúrjuk. Ha összeállt a massza, fóliában csomagoljuk, és kb. 4-6 órán át hűtőbe pihentetjük.
A hűtőből kivéve, diónyi darabokat csípünk a tésztából, golyót formázunk belőle, majd a közepében egy kis mélyedést készítünk az ujjunkkal. Ebbe a mélyedésbe teszünk egy kávéskanálnyi sűrű szilvalekvárt, majd a széleit összecsípjük és gömbölyűre formázzuk. Óvatosan lelapítjuk, majd az összecsípett felével lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, egymástól kb kétujjnyi távolságra.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Sütőből kivéve pár percet pihentetjük a tepsiben, majd ezután rácsra téve kihűtjük és jóízűen falatozzuk. :)
De szép kis kerek puszedlik! Nagyon finom lehetett a szilvalekvárral. Hasonlóan tölteni néha én is szoktam a mézeseket. A díszítését illetően az édes mázat nem szeretjük rajta mi sem, általában aszalványokkal és magvakkal szoktam díszíteni a kiszaggatott mézeseket. De ez a lekváros tényleg nagyon jó 😊.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Katalin! :)
TörlésMost jobban ízlik lekvárral mint nélküle.
Magvakkal még nem díszítettem a mézeseket, de tetszik az ötlet, következőkor majd én is kipróbálok. Köszi!
Mogyoró, mandula, napraforgó, tökmag... ilyenekre gondoltam 😊
TörlésMielőtt írtad volna a magvakkal való díszítést, már kisült egy adag mézes és meg is örökítettem, hamarosan felkerül a blogra is. DE, biztos vagyok benne, hogy még lesz ismétlés, és akkor jöhetnek a magvak. Köszi még egyszer! :)
TörlésCsodásan néznek ki a puszedlik! 😊 Szilvalekvárral még finomabbak lehetnek!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Vanilin! Nagyon finom volt szilvalekvárral, érdemes így is elkészíteni. :)
TörlésNagyon guszta! Egyszer már én is készítettem megtöltve nagyon finom!
VálaszTörlésKöszönöm Éva! :)
TörlésIgen, nagyon finom tud lenni megtöltve. :)