Arra gondoltam, hogy ezek a mini kelt fenyőfák milyen jól mutatnának az ünnepi asztalon. Egyszerűek, és mégis olyan kis cukik. Még egy példa, hogy a kelt tésztából milyen egyszerűen lehet különlegesebb formákat alkotni. Ha úgy gondoljátok, hogy a sok más finomság mellett, lenne türelmetek meggömbölyíteni a 70 darab diónyi tésztadarabot, akkor én meleg szívvel ajánlom, hogy készítsétek el ti is. Én most sós tésztából készítettem, de ha te inkább édes tésztából készítenéd el, nyugodtan használd a blogon szereplő kelt virágoknál használt receptet.
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 0,5 dl olaj
- 1,25 dl langyos tej
- 1,25 dl langyos víz
- 2 tk só
- 1/2 tk méz
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búza sikér
- 1 cs. instans élesztő
- 0,5 dl olaj
- 1,25 dl langyos tej
- 1,25 dl langyos víz
- 2 tk só
- 1/2 tk méz
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búza sikér
- 1 cs. instans élesztő
Megj.: A folyadék mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá.
Tetejét lekenni: - 1 egész tojás
Tetejét megszórni: - szezámmag
Elkészítés:
Az olajat, a langyos tejet és 1 dl vizet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a sót és a mézet. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt vízből (esetleg többet is, ha szükséges).
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.)
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
Ezután a tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyik tésztadarabot újabb 7 részre. A tésztadarabkákat kis gombóccá formázzuk.
Célszerű egyszerre egy kelt fenyőfát elkészíteni, és csak utána gömbölyíteni a következő adagot.
Célszerű egyszerre egy kelt fenyőfát elkészíteni, és csak utána gömbölyíteni a következő adagot.
Egy sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük a kis gombócokat, fenyőfát alakítva. Nem kell szorosan rakni, csak lazán, mert úgyis nőni fog még.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és pihentetjük 20 percet.
Ezután lekenjük az enyhén felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
De szépek, helyes kis fenyőfák! :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
Törlés