2020. december 9., szerda

Diós csavart kalács


Ez a diós csavart kalács még tavaly készült az adventi időszakban, csak idő hiányában nem sikerült közzé tenni. Most újra aktuális, így hát mutatom is a receptjét. 
Egy egyszerű kalács tészta, csak került bele egy egész citrom reszelt héja, amitől még illatosabb lett a kalács, valamint a tölteléket megbolondítottam pár szem aszalt barackkal. Miközben sült a kalács, csoda finom illatok lengték be a lakást, a végeredmény meg fenséges lett. 
Ha Advent vasárnap reggel megszeretnéd lepni szeretteid egy szép, illatos diós kaláccsal készítsd el nyugodtan ezt a diós csavart kalácsot. Bizton állítom, hogy senki nem fog panaszkodni, mert nagyon finom. :)

Amennyiben hagyományos hozzávalókból, fehér finom liszttel és cukorral készítenéd el ezt a diós kalácsot, ajánlom a rahátos kalácskoszorú tésztáját. 

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 3 dl langyos tej
- 1 tojás
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1/2 tk méz
- 1 csipet só
- 4 dkg eritrit
- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búza sikér
- 1 cs  szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 30 dkg darált dió
- 1 tk cukrozatlan kakaópor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 10 szem apróra vágott aszalt barack
- méz vagy eritrit ízlés szerint
- kb. 0,5 dl forró tej

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

2,8 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a reszelt citrom héjat, a mézet és a sót. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a darált diót, a kakaóport, a citromhéjat  és az apóra vágott aszalt barackot egy tálba szórjuk és elkeverjük. Hozzáadjuk az édesítőt és elkavarjuk annyi forró tejjel, hogy egy egynemű, könnyen kenhető masszát kapjunk.

A megkelt tésztát, enyhén olajozott felületre borítjuk, majd kb. 30 x 40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük mint a bejglit, majd a kapott rudat hosszanti irányba félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egybe maradjon. A vágott rétegeket kifele fordítva összefonjuk a szárakat.

A formázás folyamatát szemléltettem a blogon szereplő kifordított mákos kalácsnál. A fázisfotókat megnézheted ide kattintva.

Sütőpapírral bélelt nagy kalácsformába (9,5 x 15 x 31 cm) tesszük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 35 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve, pár percet a formába hagyjuk hűlni, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a kalácsot, és rácson kihűtjük.

2 megjegyzés:

  1. De finom lehetett, kár hogy már réges-rég elfogyott 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin! :)
      Kár biza, hogy elfogyott... de majd újra elkészítem. :)

      Törlés