Egy egyszerű kalács tészta, csak került bele egy egész citrom reszelt héja, amitől még illatosabb lett a kalács, valamint a tölteléket megbolondítottam pár szem aszalt barackkal. Miközben sült a kalács, csoda finom illatok lengték be a lakást, a végeredmény meg fenséges lett.
- 1 tojás
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1/2 tk méz
- 1 csipet só
- 4 dkg eritrit
- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búza sikér
- 1 cs szárított élesztő
- 5 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 tk cukrozatlan kakaópor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 10 szem apróra vágott aszalt barack
- méz vagy eritrit ízlés szerint
- kb. 0,5 dl forró tej
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej
Elkészítés:
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a darált diót, a kakaóport, a citromhéjat és az apóra vágott aszalt barackot egy tálba szórjuk és elkeverjük. Hozzáadjuk az édesítőt és elkavarjuk annyi forró tejjel, hogy egy egynemű, könnyen kenhető masszát kapjunk.
A megkelt tésztát, enyhén olajozott felületre borítjuk, majd kb. 30 x 40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük mint a bejglit, majd a kapott rudat hosszanti irányba félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egybe maradjon. A vágott rétegeket kifele fordítva összefonjuk a szárakat.
A formázás folyamatát szemléltettem a blogon szereplő kifordított mákos kalácsnál. A fázisfotókat megnézheted ide kattintva.
Sütőpapírral bélelt nagy kalácsformába (9,5 x 15 x 31 cm) tesszük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 35 percet pihentetjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
A sütőből kivéve, pár percet a formába hagyjuk hűlni, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a kalácsot, és rácson kihűtjük.
De finom lehetett, kár hogy már réges-rég elfogyott 😊
VálaszTörlésKöszönöm Katalin! :)
TörlésKár biza, hogy elfogyott... de majd újra elkészítem. :)