2020. december 30., szerda

Török kenyér




Török kenyér, ami nem más mint egy sós kelt tésztából készült lapos, puha, kerek kenyér. Elkészítése roppant egyszerű, finom és egy jó választás lehet különböző szendvicskrémek, mártogatósok vagy szaftosabb ételek mellé. Különösen most, szilveszter előtt, ha tervezel kencéket készíteni, én csak ajánlani tudom ezt a kenyeret. Hosszúkás szeletekre vágva nagyon jó kísérője lehet a szendvicskrémnek. :)

Hozzávalók:

- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 2 csapott tk só
- 0,5 dl olaj
- 1,6 dl langyos tej
- kb. 1,6 dl langyos víz
- 1/2 tk méz
- 1 cs. instant élesztő

Megj: A folyadék mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - szezámmag, fekete szezámmag vagy nigella mag

Elkészítés:

Az olajat, a langyos tejet és 1,4 dl vizet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk a mézet, és rászórjuk a sót, a kimért lisztet, a búzasikért és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt vízből (esetleg többet is, ha szükséges).
Egy lágyabb, de könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ezután egy enyhén olajozott felületre borítjuk, cipót formázunk belőle majd egy sütőpapíros tepsi közepére tesszük. Enyhén olajozott kézzel kb. 25-27 cm-es körré lapítjuk, letakarjuk és újra duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, létrehozzuk a mintázatot. Ehhez enyhén beolajozzuk ujjbegyeinkket, és először körbe benyomkodjuk, majd a közepét is berácsozzuk.


Tetejét lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és megszórjuk magokkal. 

180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt készre sütjük. 
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

A sütőből kivéve, rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

Ha kihűlt, különböző kencékkel kínáljuk.

Tipp: Mutatok is pár szendvicskrém ötletet, ami mellé jó választás lehet ez a török kenyér. Receptért csak kattints az alábbi listában szereplő linkek egyikére . 


2 megjegyzés:

  1. Finom lesz majd a kencékkel, így könnyű lesz majd átmulatni 2021-be 😁 BUÉK Nektek!

    VálaszTörlés