- 7 dkg búzasikér
- 2 csapott tk só
- 0,5 dl olaj
- 1,6 dl langyos tej
- kb. 1,6 dl langyos víz
- 1/2 tk méz
- 1 cs. instant élesztő
Megj: A folyadék mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Tetejét megszórni: - szezámmag, fekete szezámmag vagy nigella mag
Elkészítés:
Egy lágyabb, de könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
Ezután egy enyhén olajozott felületre borítjuk, cipót formázunk belőle majd egy sütőpapíros tepsi közepére tesszük. Enyhén olajozott kézzel kb. 25-27 cm-es körré lapítjuk, letakarjuk és újra duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, létrehozzuk a mintázatot. Ehhez enyhén beolajozzuk ujjbegyeinkket, és először körbe benyomkodjuk, majd a közepét is berácsozzuk.
Tetejét lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és megszórjuk magokkal.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
A sütőből kivéve, rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.
Ha kihűlt, különböző kencékkel kínáljuk.
Tipp: Mutatok is pár szendvicskrém ötletet, ami mellé jó választás lehet ez a török kenyér. Receptért csak kattints az alábbi listában szereplő linkek egyikére .
- Sült paprikás csicseriborsókrém
- Babos padlizsánkrém
- Avokádókrém
- Avokádós tojáskrém
- Avokádós tonhalkrém
- Tepertőkrém
- Krumplis tepertőkrém
Finom lesz majd a kencékkel, így könnyű lesz majd átmulatni 2021-be 😁 BUÉK Nektek!
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésNektek is boldog új évet!