2020. december 16., szerda

Karácsonyi kókuszos kiflik



Ti hogy vagytok a karácsonyi sütikkel, megszoktátok sütni előre az aprósütiket, bejglit? Én őszintén bevallom, hogy nekem eddig még soha nem sikerült. Nem a süti megsütése, hanem, hogy karácsonyig kitartson. Ezért úgy vagyunk, hogy az adventi időszakban olyan sütemények készülnek nálunk, amelyek az ünnepi asztalra is méltóak lennének. Így egész decemberbe csupa ünnepi hangulat és illatok lengik be a lakást. Ez a karácsonyi kókuszos kifli is elkészíthető napokkal az ünnep előtt. Egy jól záródó dobozban jól eláll(na), ha képesek vagytok nem rá járni. :)

A lentebb megadott hozzávalókból 40 darab 13 grammos kifli lett.

Hozzávalók:

- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 8 dkg kókuszreszelék
- 1 csipet só
- 2 ek méz
- 1 mk sütőpor
- 10 dkg vaj
- 1 tojás

Díszíteni: - kb. 5 dkg étcsokoládé

Megj. Előnyösebb egy kicsit több csokit felolvasztani, mert így majd könnyebb lesz a mártogatás. Ami megmarad, abból készíthetünk kis csokitallérokat. Egy sütőpapírra egy kanál segítségével kis halmokat teszünk az olvadt csokiból, majd a kanál hátával kör alakúra simítjuk. Így is hagyhatjuk, de ízlés szerint meg is szórhatjuk diófélékkel, kókuszreszelékkel, aszalványokkal, stb.... 

Elkészítés:

A kókuszreszeléket és zabpelyhet pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk.

A lisztet egy mélyebb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a sót, a sütőport és a ledarált zabpelyhet meg a kókuszreszeléket, és elkavarjuk. A tojással együtt sima tésztává gyúrjuk.
Ne ijedjünk meg, mert egy elég lágy masszát kapunk ami még egy keveset ragad is. 

Cipóvá formáljuk, majd folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük, vagy amig már formázható állagú.

Ezután kis tésztadarabokat (kb. 13 gramm) csípünk a masszából, kb. 10-11  cm hosszúságú hengerré sodorjuk és megformázzuk kifli alakúra. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.

Előmelegített sütőben, 180 fokon 12-15 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A kihűlt kiflik végeit mártsuk vízgőz fölött olvasztott csokoládéba és tegyük sütőpapírra száradni őket.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.

5 megjegyzés:

  1. De jól néznek ki, nagyon helyes kiflik, és még nagyon finomak is lehetnek 😋.
    A karácsonyra szánt sütiket nem szoktam túl korán megsütni, mert elég száraz a levegő a lakásunkban, és mindenhol egyenletes meleg van, még fémdobozban is hamarabb szárazabbak lesznek, mint Apukánmál, ahol hideg a kamra. De én is már december elején elkezdek karácsonyi jellegű sütiket csinálni, és azt folyamatosan esszük 😀.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin! :)
      A december akkor nálatok is a finom sütikről szól. Jobb is így, legalább amire eljön Karácsony nem leszünk kiéhezve a finom sütikre. :)

      Törlés
  2. Hűű, de szépek! Hát én biztos rájárnék! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Vanilin!
      Akkor nem csak mi járnák rá. :)

      Törlés
  3. Nagyon szép kifliket készítettél, hasonlót már én is készítettem régebben. Nálam még gondolatban készülnek és ilyenkor úgy vagyok vele hogy mindennap más sütire gondolok amit szeretnék elkészíteni. Kevesebben leszünk mint általában ilyenkor szoktunk, de azért pár sütit a kedvencekből csak sütök majd de szerintem csak hétfőtől kezdem :)

    VálaszTörlés