Hozzávalók a tésztához:
- 1 csipet só
- 3/4 cs sütőpor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 5 dkg vaj
- 2 tojás
- 4 dkg akácméz
- kb. 15 dkg tejföl
Megj.:
- A tejföl mennyisége a tojások nagyságától és liszt minőségétől függ, ezért csak kanalanként adjuk hozzá.
- Amennyiben eritrittel készítenéd, legalább 5 dkg-ot adj hozzá.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 tk méz vagy ízlés szerint
- 1 ek házi szilvalekvár (4 dkg)
- kb. 0,5 dl forró tej
Megj.: A töltelékhez is használhatsz méz helyett eritrit, ezt ízlésed szerint adagold.
Elkészítés:
A lisztet egy keverőtálba mérjük, és a sóval, a sütőporral és citromhéjjal elkavarjuk. A vajat elmorzsoljuk benne. A tojásokat és mézet is hozzáadva, összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy összeálljon a massza. Cipót formázunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 10 percet pihentetjük.
Ez idő alatt elkészítjük a töltelékez, amihez minden hozzávalót egy tálba mérünk és egyneművé keverjük. Csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy könnyen kenhető, de nem túl folyós masszát kapjunk. Kóstoljuk meg, és ha szükségét érezzük, akkor még adjunk hozzá édesítőt.
A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként, lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Megkenjük a töltelék felével és 16 körcikkre vágjuk, majd szélesebb felüktől feltekerjük kifli alakúra, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.
Rácsra téve kihűtjük, majd porcukorral vagy porított eritrittel megszórva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése