Alig múlt el Karácsony, ami remélem mindenkinek kellemesen telt, máris készülhetünk az év végére, szilveszterre. Ha a Karácsony inkább a bejgliről és az édes süteményekről szól, szilveszterkor a sós harapnivalók kerülnek előtérben. Nálunk mindig készül valamilyen pogácsa, mert az olyan finom önmagában is, de kencékkel is kiváló párosítás lehet. Sokféle ízvilágú pogácsát kipróbáltam már, most a mustáros pogácsa ideje jött el. Finom lett, nekünk ízlett, a mustár íze nem túl intenzív, csak annyira érezhető, amitől még kellemes. Próbáljátok ki ti is! :)
A lent megadott hozzávalókból 41 darab 4x4 cm nagyságú mustáros pogácsa lett, de ennek a száma változhat a kiszúrt pogácsák nagyságától.
Hozzávalók:
- 0,5 dl langyos tej
- 1/2 tk méz
- 1,8 dkg friss élesztő
- 30 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 5 dkg búzasikér
- 2 tk só
- 5 dkg vaj
- 3 ek mustár
- kb. 4-5 ek tejföl
- 1 tojás
Tetejét lekenni: - 1/2 tojásfehérje
Tetejét megszórni: - egész mákszem
Elkészítés:
- 30 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 5 dkg búzasikér
- 2 tk só
- 5 dkg vaj
- 3 ek mustár
- kb. 4-5 ek tejföl
- 1 tojás
Tetejét lekenni: - 1/2 tojásfehérje
Tetejét megszórni: - egész mákszem
Elkészítés:
A langyos tejbe belekavarjuk a mézet, és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Letakartjuk az edényt, és félretesszük pár percre.
A lisztet, a búzasikért és a sót egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat.
Közepében fészket alakítunk ki, majd beletesszük a tojást, a mustárt, a felfutott élesztőt, egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, majd jól bedagasztjuk annyi tejföllel, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)
Cipót formálunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén olajozott felületen a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 20 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a villával enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk egész mákszemmel.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Nagyon finom lehet ez a pogi. Boldog újévet kívánok!
VálaszTörlésKöszönöm Ani!
TörlésNektek is viszont kívánok egy boldog új évet! :)
Szuper pogácsa! Sikeres, boldog és egészségben gazdag új évet kívánok Neked és az egész családodnak! 🎉
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin! :)
TörlésNektek is kívánok egy sokkal jobb évet, mint amelyik eltelt! BÚÉK!