2014. augusztus 1., péntek

Ananászos-sonkás galette



Chef Vikinél láttam a sonkás-almás galettet, és egyből elnyerte tetszésem, így felkerült az elkészítendő ételek listájának az élére. Sokat nem is vártam vele, a múlt hétvégén el is készült a szombati ebédre. Amit változtattam, hogy alma helyett ananászt használtam (ez volt a kérés :) ), és valami nagyon finom lett a végeredmény. Nagyon-nagyon ízlett, erre a hétvégére is megvan rendelve. ;)

Viki, köszönjük szépen! Felkerült a kedvencek közé, biztos vagyok, hogy sokszor kerül majd terítékre. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 mk tengeri só
- 1 ek natúr joghurt
- 1 ek hideg víz

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 ek olívaolaj
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 3 érett paradicsom
- só, bors
- oregáno

Hozzávalók a feltéthez:

- 10 dkg ananászkompót (lehet friss ananász is)
- 10 dkg sonka
- 10 dkg reszelt sajt
- 2 tojás
- só, bors

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Viki azon nyomba kinyújtotta körlappá, majd így tette be a hűtőbe, de mivel én nem olvastam el elég figyelmesen a leírást, így én folpackba csomagoltam és kb. 30 perce hűtőbe tettem, majd ezután nyújtottam ki.

A szószhoz, a paradicsom alját "X" alakban bemetsszük, majd forró vízbe tesszük kb. 1 percig. Kivesszük a vízből, állni hagyjuk egy kicsit, míg annyira hűl hogy megtudjuk fogni, majd lehúzzuk a héját és kockára vágjuk.
A megpucolt és apróra vágott hagymát megpároljuk az olajon, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a kockára vágott paradicsomot. Ízesítjük a fűszerekkel, majd takaréklángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Lezárjuk alatta a lángot és hagyjuk hűlni.

Ezután a hűtőből kivesszük a tésztát és egy sütőpapíron kb. fél centis vastagságú kör alakúra nyújtjuk. Átemeljük egy sütőlapra és lekenjük a langyosra hűlt paradicsomszóssal úgy, hogy a szélén kb. 2-3 centi szabadon maradjon.
Megszórjuk a csíkokra vágott sonkával és kirakjuk a kockára vágott ananásszal. A szabadon hagyott tészta széleket visszahajtogatjuk, néhány helyen össze is csipjük.

A tojásokat villával enyhén felverjük és kb. 1 evőkanálnyit félretesszük (ezzel kenjük le majd a tészta szélét). Hozzákeverjük a reszelt sajtot és a pite tetejére öntjük óvatosan.
A megmaradt evőkanálnyi tojással pedig lekenjük a tészta szélét.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb 20-25 percig alatt megsütjük.

4 megjegyzés: