2014. november 19., szerda

Cukros kifli



A VKF! 67. forduló alkalmával összegyűlt kelt tészták egyike volt Kabóca cukros kiflije. Mivel szeretjük a péksütiket, és szeretek kipróbálni új dolgokat, így elkészült ez az eddig számomra ismeretlen kifli is. Én több részre osztottam a tésztát, így egy kicsit kisebb kiflijeim lettek, 8 kifli helyett 10 darab lett. Ugyanakkor több tejre volt szükségem, valószínű a liszt minősége miatt. A végeredmény egy nagyon finom, puha péksüti lett, kitűnő reggelire való egy bögre tejjel. :)
Kedves Kabóca, köszönjük, hogy megosztottad velünk eme kiflik receptjét! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- csipet só
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1 tojás
- kb. 2,5 - 2,7 dl tej

Lekenni: - 1 tojás

Hempergetni:

- 2 dkg olvasztott vaj
- 2 cs. vaníliás cukor
- 3 ek cukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

A megkelt tésztát kiborítjuk a dolgozó felületre és óvatosan átgyúrjuk, majd 2 egyforma részre osztjuk. Ezután mindegyik tésztadarabot újabb 10 egyforma részre osztjuk, majd egyenként kis gombócokká gömbölyítjük (összesen 20 gombócunk lesz).
Ha az összes tésztadarabot meggömbölyítettük, akkor egyenként kb. 25 cm-es rudakká sodorjuk, majd 2-2 szálat összefonunk. Végüket jól összenyomkodjuk, kifliket formázunk belőlük és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

30 percet pihentetjük, majd tetejüket lekenjük a villával kissé felvert egész tojással.

180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük a kifliket.

A hempergetéshez való vaníliás cukrot elkeverjük a kristálycukorral.

A sütőből kivett, még forró kifliket megkenjük olvasztott vajjal, és fejjel lefelé vaníliás cukorba mártjuk őket. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

10 megjegyzés:

  1. Csodásak! :)
    Szívesen megkóstolnék egyet...Valamelyik hétvégén biztosan elkészítem!

    VálaszTörlés
  2. Ez valami szuper lett, vittem is a receptet:-))))

    VálaszTörlés
  3. De szépek! És látszik, hogy finomak is. :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm mindannyitoknak! Örvendek, hogy Nektek is tetszik! :)

    VálaszTörlés
  5. Szépségesek ezek a kiflik, nem ússzák meg, hogy el ne készítsem:-)

    VálaszTörlés
  6. Csodálatosan finom! Máskor is elkészítem! Köszi szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ica, örülök hogy elkészítetted és nektek is ízlett. :) Köszönöm a visszajelzést!

      Törlés
  7. Ma sütöttem meg a kifliket! Szerintem nem fog ránk száradni. Én dupla adaggal kezdtem,de jó döntés volt. Nagyon finom! ☺

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek nagyon örülök! Köszönöm a visszajelzést! :)

      Törlés