Kedves Kabóca, köszönjük, hogy megosztottad velünk eme kiflik receptjét! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- csipet só
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1 tojás
- kb. 2,5 - 2,7 dl tej
Lekenni: - 1 tojás
Hempergetni:
- 2 dkg olvasztott vaj
- 2 cs. vaníliás cukor
- 3 ek cukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
A megkelt tésztát kiborítjuk a dolgozó felületre és óvatosan átgyúrjuk, majd 2 egyforma részre osztjuk. Ezután mindegyik tésztadarabot újabb 10 egyforma részre osztjuk, majd egyenként kis gombócokká gömbölyítjük (összesen 20 gombócunk lesz).
Ha az összes tésztadarabot meggömbölyítettük, akkor egyenként kb. 25 cm-es rudakká sodorjuk, majd 2-2 szálat összefonunk. Végüket jól összenyomkodjuk, kifliket formázunk belőlük és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
30 percet pihentetjük, majd tetejüket lekenjük a villával kissé felvert egész tojással.
180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük a kifliket.
A hempergetéshez való vaníliás cukrot elkeverjük a kristálycukorral.
A sütőből kivett, még forró kifliket megkenjük olvasztott vajjal, és fejjel lefelé vaníliás cukorba mártjuk őket. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Csodásak! :)
VálaszTörlésSzívesen megkóstolnék egyet...Valamelyik hétvégén biztosan elkészítem!
Ez valami szuper lett, vittem is a receptet:-))))
VálaszTörlésCsábulok! Nagyon szépek! :)
VálaszTörlésDe szépek! És látszik, hogy finomak is. :)
VálaszTörlésKöszönöm mindannyitoknak! Örvendek, hogy Nektek is tetszik! :)
VálaszTörlésSzépségesek ezek a kiflik, nem ússzák meg, hogy el ne készítsem:-)
VálaszTörlésCsodálatosan finom! Máskor is elkészítem! Köszi szépen!
VálaszTörlésKedves Ica, örülök hogy elkészítetted és nektek is ízlett. :) Köszönöm a visszajelzést!
TörlésMa sütöttem meg a kifliket! Szerintem nem fog ránk száradni. Én dupla adaggal kezdtem,de jó döntés volt. Nagyon finom! ☺
VálaszTörlésEnnek nagyon örülök! Köszönöm a visszajelzést! :)
Törlés