2014. november 26., szerda

Zserbó csiga




A mákos tekercs tésztáját felhasználva, a párom örömére készültek ezek a zserbós csigák. :) Kedvencei a diós és fahéjas péksütik, ezért próbálok minél többször a kedvébe járni. Reggelire szoktuk fogyasztani egy bögre tejes kávéval vagy kakaóval.

Hozzávalók:

- 2 tojás
- 60 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 7 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2,5 dl tej
- 7 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 26 dkg darált dió
- 1 cs. vaníliás cukor
- 4 ek cukor
- kb. 6 ek házi baracklekvár

Lekenni: - 1 tojássárga + 2 tk víz

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

A megkelt tésztát kiborítjuk a dolgozó felületre és óvatosan átgyúrjuk, majd 2 egyforma részre osztjuk.

A tésztadarabokat, külön-külön kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá és megkenjük 2-3 evőkanál baracklekvárral. Rászórjuk a diós cukor felét, majd hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerjük, mint a bejglit. A kapott rudat egy vastagabb cérnaszállal 2,5 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.

20 percet pihentetjük, majd tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

6 megjegyzés:

  1. Ez élesztő nélküli?? De jó, nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Bár most látom, ahogy tovább olvastam az elkészítést, hogy keleszteni kell duplájára... Akkor lehet, hogy csak véletlenül elfelejtetted beleírni a hozzávalókhoz az élesztőt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy figyelmeztettél. Véletlenül kimaradt az élesztő a hozzávalókból, de máris javítottam.

      Törlés
  3. Minduntalan elcsábulok nálad:-) Nagyon helyesek a csigáid, s még diósak is:-)

    VálaszTörlés
  4. Válaszok
    1. Mivel kelt tészta, ezért frissen a legfinomabb, de még másnap is élvezhető, nem szárad ki.

      Törlés