2014. november 26., szerda
Zserbó csiga
A mákos tekercs tésztáját felhasználva, a párom örömére készültek ezek a zserbós csigák. :) Kedvencei a diós és fahéjas péksütik, ezért próbálok minél többször a kedvébe járni. Reggelire szoktuk fogyasztani egy bögre tejes kávéval vagy kakaóval.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 60 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 7 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2,5 dl tej
- 7 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 26 dkg darált dió
- 1 cs. vaníliás cukor
- 4 ek cukor
- kb. 6 ek házi baracklekvár
Lekenni: - 1 tojássárga + 2 tk víz
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
A megkelt tésztát kiborítjuk a dolgozó felületre és óvatosan átgyúrjuk, majd 2 egyforma részre osztjuk.
A tésztadarabokat, külön-külön kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá és megkenjük 2-3 evőkanál baracklekvárral. Rászórjuk a diós cukor felét, majd hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerjük, mint a bejglit. A kapott rudat egy vastagabb cérnaszállal 2,5 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.
20 percet pihentetjük, majd tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Ez élesztő nélküli?? De jó, nagyon tetszik!
VálaszTörlésBár most látom, ahogy tovább olvastam az elkészítést, hogy keleszteni kell duplájára... Akkor lehet, hogy csak véletlenül elfelejtetted beleírni a hozzávalókhoz az élesztőt...
VálaszTörlésKöszönöm, hogy figyelmeztettél. Véletlenül kimaradt az élesztő a hozzávalókból, de máris javítottam.
TörlésMinduntalan elcsábulok nálad:-) Nagyon helyesek a csigáid, s még diósak is:-)
VálaszTörlésElállós tészta?
VálaszTörlésMivel kelt tészta, ezért frissen a legfinomabb, de még másnap is élvezhető, nem szárad ki.
Törlés