2014. november 15., szombat
Habos almás pite + SAD 28. forduló
Almás pitét készültem sütni két hete, hétvégi desszertnek, aztán megláttam a tojásfehérjéket a hűtőbe, s gondoltam ha már van megmaradt tojásfehérje akkor legyen habos almás pite. ;) Örülök, hogy kipróbáltam habbal is a tetején, mert nagyon finomra sikeredett, úgy hogy ajánlom nektek is kipróbálásra. :)
Úgy adódott, hogy időközben Kabóca kiírta a SAD (Süss Alkoss Díszíts!) 28. fordulójának témáját, ami ezúttal a "Csábító fahéj", így ezzel a sütivel szeretnék jelentkezni a játékra. Tudom, hogy azt kérte, hogy ne almás pitét küldjünk, de ez most nem a hagyományos almás pite, és fahéj is van jócskán benne, úgy hogy remélem megfelel a kiírásnak. ;)
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 1 csipet só
- 2 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 tk sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 5 dkg házi sertészsír
- 2 tojássárga
- kb. 2 ek tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 kg alma
- 1/2 citrom leve
- 3 ek cukor
- 1 vaníliás cukor
- 2-3 tk fahéj
- 1-2 ek vaníliás puding
+ 2 ek búzadara
Hozzávalók a habhoz:
- 4 tojásfehérje
- 15 dkg cukor
Elkészítés:
Az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a citrom lével. Hozzáadjuk a cukrokat és lassú tűznél megdinszteljük, majd besűrítjük a pudingporral.
Ezután levesszük a tűzről, ízesítjük őrölt fahéjjal, és hűlni hagyjuk.
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, esetleg ha nem állna össze akkor 1-2 tk tejfölt adunk még hozzá.
Egy sütőpapíron tepsi nagyságúra nyújtjuk, ügyelve arra hogy egy kicsit nagyobb legyen a tészta mint a tepsi mérete.
Ráterítjük egy kivajazott és lisztezett tepsire (24x29 cm), beleigazítjuk a tésztát, majd a széleit rányomkodjuk a tepsi oldalára egy kis peremet hagyva. A tésztát megszórjuk a búzadarával, és rásimítjuk a kihűlt az almát.
Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük.
A tojásfehérjékből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy nagyon kemény, fényes habot nem kapunk.
Kivesszük a pitét a sütőből és az almás rétegre simítjuk a tojáshabot. Visszatoljuk a sütőbe és 10 percig még sütjük, majd visszavesszük a sütőt 150 fokra és addig szárítjuk, amíg a hab teteje enyhén megbarnul és ha hozzáérünk a tetejéhez, akkor már nem ragad.
Tepsibe hagyjuk kihűlni, majd forró vízbe mártott pengéjű késsel szeleteljük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Ez a pite annyira csábító, hogy nem lehet nemet mondani rá! :))
VálaszTörlésNa de megírom ide is, hogy a kiírásban az almás pitét hoztam fel példának, de a hangsúlyt annak szántam, hogy a fahéj ne csak éppen hogy egy csipet formájában jelenjen meg a művekben. :)
Egyébként nálunk is gyakran készül almás pite, ezt a változatot mindenképp ki fogom próbálni!
Köszönöm, hogy játszottál velem!
Örülök, hogy neked is tetszik a süti. :) És én köszönöm a játékot. ;)
TörlésNagyszerű süteményt készítettél! Megéheztem tőle! Kaphatok egy szeletkét?
VálaszTörlésKöszönöm! :) Nagyon szívesen Csigabige, még két szeletkét is. ;)
TörlésKöszönöm a receptet! Éppen most toltam vissza a habbal. 😋😋
VálaszTörlésAkkor ma finom ebéd utáni desszert lesz nálatok.:) Remélem ízleni fog nektek is!
TörlésÉn is köszönöm a bizalmat! :)