Hozzávalók a tésztához:
- 2 tojás
- 60 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 7 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2,5 dl tej
- 7 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 1 cs. vaníliás cukor
- 6 ek cukor
- kb. 1,5 dl tej
Lekenni: - 1 tojássárga + 2 tk víz
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
A töltelék hozzávalóit kenhető masszává keverjük. Ha túl sűrűnek véljük a tölteléket, akkor adjunk hozzá még egy kevés tejet, ha pedig túl híg akkor adjunk hozzá még mákot.
A megkelt tésztát kiborítjuk a dolgozó felületre és óvatosan átgyúrjuk, majd 2 egyforma részre osztjuk.
A tésztadarabokat, külön-külön kinyújtjuk kb. 50x25 cm-es téglalappá és megkenjük a mákos töltelék felével. Hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerjük, mint a bejglit.
A kapott rudat egy vastagabb cérnaszállal 7 cm vastag darabokra vágjuk, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.
20 percet pihentetjük, majd tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A kész tekercseket megszórjuk porcukorral.
Nagyon kacsingatnak felém, guszták! Szívesen elvennék egy darabot belőle:-))
VálaszTörlésNagyon guszta! Szívesen megkóstolnám, bár mostanában nem eszem sokat, de ebből jólesne :-)
VálaszTörlésNagyon tuti. Elkészítettem. Még szebb lett mint a képen.
VálaszTörlés