A pozsonyi kifli az egyetlen olyan hagyományos, ünnepi sütemény, ami eddig soha nem készült nálunk. Olyannyira kimaradt az életemből, hogy a tavalyig még nem is kóstoltam. Nem tudom ennek mi lehet az oka, de ezentúl biztos gyakrabban fogom készíteni, hisz nem csak szép, hanem hihetetlenül finom is. :) Eredeti pozsonyi kiflit még nem volt szerencsém kóstolni, de több receptet végigolvasva, megalkottam a saját teljes kiőrlésű lisztből készült, és hozzáadott cukor nélküli pozsonyi kifliket. Diós és mákos töltelékkel készültek, mindkettő nagyon finom volt.
Hozzávalók a tésztához:
- 7 dkg búzasikér
- 1 bő csipet só
- 5 dkg eritrit
- 20 dkg vaj
- 1 tk instant élesztő
- 2 tojássárga
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- kb. 1,6-1,8 dl tej
Hozzávalók a diós töltelékhez:
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 7 dkg eritrit vagy ízlés szerint
- kb. 0,5 dl tej
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 8 dkg eritrit vagy ízlés szerint
- kb. 0,5 dl tej
Tetejét lekenni: - 1 tojás
Elkészítés:
Felhasználás előtt mindkét tölteléket osszuk 14 egyforma részre, és formázzuk hosszúkásra.
(Ha túl híg lenne a töltelék, akkor adjunk hozzá még egy kevés darált diót vagy mákot.)
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hűtőbe pihentetjük.
Ekkor a tésztát 28 egyenlő részre osztjuk, kb. 3.5 dkg-os darabokra. A tésztadarabkákat kis gombóccá formázzuk, tálcára helyezzük, majd folpack-al letakarjuk, és 15 percre hűtőbe tesszük.
Ezután a gombóckákat egyenként, tenyerünkkel lelapítjuk, majd ovális alakúra nyújtjuk. Hosszabbik oldalára helyezük a tölteléket, kicsit megnyomkodjuk, hogy a töltelék kiérjen hosszában a kiflik végébe is. Feltekerjük, megformázzuk kifli alakúra, ügyelve, hogy a hajtás alulra kerüljön.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és alaposan lekenjük tojássárgával. Hidegre helyre tesszük és kb. 1,5-2 óra alatt megvárjuk amíg teljesen megszárad. Ezt követően lekenjük a tojásfehérjével, és újra hideg helyen megszárítjuk.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.
Nagyon szépek és biztos finomak lettek, nekem most a mákosból jó lenne pár darabka:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! :)
TörlésSzívesen küldenék pár darabot,de sajnos már rég elfogyott.
Én is csak azt tudom mondani, hogy nagyon szépek és egészen biztos hogy finomak lettek. A tetejük is szép márványos. Karácsonyig sütheted a következő tepsivel, mert addig biztos el fog fogyni 😊.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Katalin! :)
TörlésMár el is fogyott, meglátjuk, hogy most újra elkészül-e vagy inkább bejgli lesz.
Igazán formásak lettek és gyönyörű a felületük, profi munka! :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
Törlés