2021. december 11., szombat

Pozsonyi kifli, hozzáadott cukor nélkül

A pozsonyi kifli az egyetlen olyan hagyományos, ünnepi sütemény, ami eddig soha nem készült nálunk. Olyannyira kimaradt az életemből, hogy a tavalyig még nem is kóstoltam. Nem tudom ennek mi lehet az oka, de ezentúl biztos gyakrabban fogom készíteni, hisz nem csak szép, hanem hihetetlenül finom is. :) Eredeti pozsonyi kiflit még nem volt szerencsém kóstolni, de több receptet végigolvasva, megalkottam a saját teljes kiőrlésű lisztből készült, és hozzáadott cukor nélküli pozsonyi kifliket. Diós és mákos töltelékkel készültek, mindkettő nagyon finom volt.

Hozzávalók a tésztához:

- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 bő csipet só
- 5 dkg eritrit
- 20 dkg vaj
- 1 tk instant élesztő
- 2 tojássárga
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- kb. 1,6-1,8 dl tej

Hozzávalók a diós töltelékhez:

- 20 dkg darált dió
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 7 dkg eritrit vagy ízlés szerint
- kb. 0,5 dl tej

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

- 20 dkg darált mák
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 8 dkg eritrit vagy ízlés szerint
- kb. 0,5 dl tej

Tetejét lekenni: - 1 tojás

Elkészítés:

A tölteléket akár előző este is elkészíthetjük. Ehhez egy lábasba tesszük a hozzávalókat, és pár perc alatt összefőzzük, majd teljesen kihűtjük.
Felhasználás előtt mindkét tölteléket osszuk 14 egyforma részre, és formázzuk hosszúkásra.
(Ha túl híg lenne a töltelék, akkor adjunk hozzá még egy kevés darált diót vagy mákot.)

A tésztához a lisztet, a búzasikért, a sót és a porított eritritet dagasztótálba szórjuk, majd elkeverjük. A vajat elmorzsoljuk benne, majd rászórjuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a citrom reszelt héját, és végül összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól összeálljon a tészta és könnyen formázható legyen. Egy kemény, de rugalmas tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

Ekkor a tésztát 28 egyenlő részre osztjuk, kb. 3.5 dkg-os darabokra. A tésztadarabkákat kis gombóccá formázzuk, tálcára helyezzük, majd folpack-al letakarjuk, és 15 percre hűtőbe tesszük.

Ezután a gombóckákat egyenként, tenyerünkkel lelapítjuk, majd ovális alakúra nyújtjuk. Hosszabbik oldalára helyezük a tölteléket, kicsit megnyomkodjuk, hogy a töltelék kiérjen hosszában a kiflik végébe is. Feltekerjük, megformázzuk kifli alakúra, ügyelve, hogy a hajtás alulra kerüljön. 

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és alaposan lekenjük tojássárgával. Hidegre helyre tesszük és kb. 1,5-2 óra alatt megvárjuk amíg teljesen megszárad. Ezt követően lekenjük a tojásfehérjével, és újra hideg helyen megszárítjuk.

180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek és biztos finomak lettek, nekem most a mákosból jó lenne pár darabka:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! :)
      Szívesen küldenék pár darabot,de sajnos már rég elfogyott.

      Törlés
  2. Én is csak azt tudom mondani, hogy nagyon szépek és egészen biztos hogy finomak lettek. A tetejük is szép márványos. Karácsonyig sütheted a következő tepsivel, mert addig biztos el fog fogyni 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin! :)
      Már el is fogyott, meglátjuk, hogy most újra elkészül-e vagy inkább bejgli lesz.

      Törlés
  3. Igazán formásak lettek és gyönyörű a felületük, profi munka! :-)

    VálaszTörlés