2013. február 26., kedd

Sós tearudacskák


A hétvégén valami sósra vágytunk, a férjem mondta hogy ő enne esetleg tepertős pogácsát vagy valami sajtos rudat. Valahogy nem volt kedvem hajtogatott pogácsát készíteni, a sajtunk pedig pont elfogyott. Szerencsére eszembe jutott, hogy még tavaly elmentettem Mónikától a Váncza-projektből való sós tearudacskákat. Gyorsan elkészült, finom volt, biztos máskor is fogom készíteni. :)

Hozzávalók:

- 30 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 tk só
- 5 dkg zsír
- 10 dkg örölt tepertő
- 1 tojássárga
- 1,5 dl tej

Lekenni: - 1 tojásfehérje

+ Szórni: - köménymag, szezámmag.

Elkészítés:

A sóval és sütőporral elkevert lisztet egy edénybe, vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. Elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a tojássárgát és az őrölt tepertőt, majd a tejjel együtt jól összegyúrjuk, amíg egy jó rugalmas tésztát kapunk.
A tejet csak kis adagokban adjuk hozzá, meglehet, hogy nem lesz szükség az egészre, vagy ellenkező esetben, még szükségünk lesz egy kis tejhez, hogy jól összeálljon a tésztánk.

Az így kapott tésztát kinyújtjuk ujjnyi vastagságú lappá, majd egy derelyvágóval kb. 1,5 cm széles és 7 cm hosszú rudakra vágjuk.

Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk, egy kicsit felverjük a megmaradt tojásfehérjét majd a rudak tetejét lekenjük vele.
Megszórjuk köménymaggal (nálam őrölt köménymag és szezámmag) majd 180 fokra előmelegített sütőben kb.15 perc alatt megsütjük.

8 megjegyzés:

  1. Hetvegere,en is elkeszitem,biztos nagyon finom meg tepertovel nem sutottem sos rudacskakot!

    VálaszTörlés
  2. Cserélünk receptet?! :) Nálunk a hétvégén szintén Mónikától a bordói sósrudacskák készültek, hasonló recept, tepertő nélkül! :) Még kinézetre is hasonlóan készítettük, nagyon szépek lettek nálad ezek a tearudak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most néztem meg pontosabban, és tényleg nagyon hasonlít a két recept. Jó, hogy ilyen sok féle-képpen lehet variálni.:)
      Köszönöm.:)

      Törlés
  3. Szépségesek lettek, köszönöm hogy sütöttél,rakom is a recept mellé:))
    Puszi:))

    VálaszTörlés
  4. Hajtogatni tésztát, nekem sincs sokszor kedvem, de akkor milyen jó ötlet az ilyen sós ropogtatni való... Nagyon guszta jó összetétel, mentem is!

    VálaszTörlés