A hétvégén valami sósra vágytunk, a férjem mondta hogy ő enne esetleg tepertős pogácsát vagy valami sajtos rudat. Valahogy nem volt kedvem hajtogatott pogácsát készíteni, a sajtunk pedig pont elfogyott. Szerencsére eszembe jutott, hogy még tavaly elmentettem Mónikától a Váncza-projektből való sós tearudacskákat. Gyorsan elkészült, finom volt, biztos máskor is fogom készíteni. :)
- 30 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 tk só
- 5 dkg zsír
- 10 dkg örölt tepertő
- 1 tojássárga
- 1,5 dl tej
Lekenni: - 1 tojásfehérje
+ Szórni: - köménymag, szezámmag.
Elkészítés:
A sóval és sütőporral elkevert lisztet egy edénybe, vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. Elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a tojássárgát és az őrölt tepertőt, majd a tejjel együtt jól összegyúrjuk, amíg egy jó rugalmas tésztát kapunk.
A tejet csak kis adagokban adjuk hozzá, meglehet, hogy nem lesz szükség az egészre, vagy ellenkező esetben, még szükségünk lesz egy kis tejhez, hogy jól összeálljon a tésztánk.
Az így kapott tésztát kinyújtjuk ujjnyi vastagságú lappá, majd egy derelyvágóval kb. 1,5 cm széles és 7 cm hosszú rudakra vágjuk.
Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk, egy kicsit felverjük a megmaradt tojásfehérjét majd a rudak tetejét lekenjük vele.
Megszórjuk köménymaggal (nálam őrölt köménymag és szezámmag) majd 180 fokra előmelegített sütőben kb.15 perc alatt megsütjük.
Hetvegere,en is elkeszitem,biztos nagyon finom meg tepertovel nem sutottem sos rudacskakot!
VálaszTörlésRemélem ízleni fog. :)
TörlésCserélünk receptet?! :) Nálunk a hétvégén szintén Mónikától a bordói sósrudacskák készültek, hasonló recept, tepertő nélkül! :) Még kinézetre is hasonlóan készítettük, nagyon szépek lettek nálad ezek a tearudak! :)
VálaszTörlésMost néztem meg pontosabban, és tényleg nagyon hasonlít a két recept. Jó, hogy ilyen sok féle-képpen lehet variálni.:)
TörlésKöszönöm.:)
Nagyon guszták lettek!
VálaszTörlésKöszönöm szépen. :)
TörlésSzépségesek lettek, köszönöm hogy sütöttél,rakom is a recept mellé:))
VálaszTörlésPuszi:))
Hajtogatni tésztát, nekem sincs sokszor kedvem, de akkor milyen jó ötlet az ilyen sós ropogtatni való... Nagyon guszta jó összetétel, mentem is!
VálaszTörlés