2014. március 19., szerda
Sajtkrémes-medvehagymás csavart
A tavaly ismerkedtünk meg csak a medvehagymával, de azt kell hogy mondjam, hogy szerelem volt első ízlésre. ;) Nagyon ízlett mindkettőnknek, így próbáljuk minél több ételbe belecsempészni és minél többször fogyasztani.
Ez a csavart is leves mellé készült, de akár önmagában is fogyasztható, nagyon finom, csak úgy eteti magát.
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1 csapott tk cukor
- 1 tk só
- 1 tojás
- 0,5 dl olaj
- 1 dl natúr joghurt
- 0.6 dl tej
Hozzávalók a töltelékhez:
- 5 dkg medvehagyma (1 csokor)
- 10 dkg vajas sajtkrém (lehet natúr is)
Lekenni a tetejét: - 1 tk víz+ 1 tojássárga
Szórni a tetejét: - szezámmag
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, az olaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
Közbe elkészítjük a tölteléket: a medvehagymát felaprítjuk majd elkeverjük a puha sajtkrémmel.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk.
A tészta egyik felére rákenjük a medvehagymás sajtot majd a töltelékre ráhajtjuk a másik felét. Párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk szezámmaggal. Derelyevágóval vagy egy éles késsel 2 cm-es csíkokat vágunk.
Mindegyik tésztacsíkot a két végénél fogva ellentétes irányba párszor megcsavarjuk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket egymástól egy kicsit távolabb.
20-25 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon guszta! Az elmúlt évben ismerkedtem meg én is a medvehagymával. Nekem is nagyon ízlett ebből is elvennék 1-2 darabot ha engednéd?:-))
VálaszTörlésNagyon szívesen Éva, többet is vehetsz, jó sok lett belőle. ;)
VálaszTörlésKöszönöm! :)
Guszták, szépek, kívánatosak! Soroljam még? :)
VálaszTörlésMi is szeretjük a medvehagymát, az idén szedtünk az erdőn, de ételbe nem tettem bele, csak simán vajas és zsíros kenyérrel ettük:)
Én is imádom a medvehagymát. Már van 3 bokrocskám belőle, idén már csipkedek is róla 1-2 szálat. Szépségesek lettek a csavartkáid, ezt is felírtam a listámra.. :)
VálaszTörlésCsodaszépek lettek, nagyon guszták! :)
VálaszTörlés