Ahhoz képest, hogy július első napja van, nincs meleg, sőt azt is lehet mondani hogy egy kicsit hűvös is van (16 fok és már dél van), így a sütőt belehet kapcsolni és sütni egy finom vaníliás kalácsot. :) Tangzhong technikával készítettem, mert úgy terveztem, hogy több napra legyen elegendő reggelire, és eddig csak ezzel a technikával készült kalácsok bizonyultak hogy frissen maradnak napok elteltével is. Mi nagyon szeretjük, különösen reggelire egy csésze tejjel vagy tejes kávéval. :)
Hozzávalók a tangzhonghoz:
- 2,5 dl víz
- 5 dkg liszt
Hozzávalók a tésztához:
- az összes tangzhong (kb. 25 dkg)
- 2 tojássárga
- 2 dl langyos víz
- 4 dkg tejpor
- kb. 60-65 dkg liszt
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 1 cs. szárított élesztő vagy 3 dkg friss élesztő
- 5 dkg olvasztott és kihűtött vaj
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
+ Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej
+ Tetejét megszórni: - egész mákszemek
Elkészítés:
A tangzhonghoz a vizet és lisztet egy kisebb edénybe csomómentesre keverjük, és feltesszük főni. Állandó kevergetés mellet addig főzzük, amíg 65 fokos nem lesz a massza (én nem mértem), vagy amíg kevergetés közben barázdákat nem tudunk húzni a masszába (egy besűrűsödött masszát kell kapjunk).
Levesszük a tűzről, áttehetjük egy másik edénybe is, én abba a lábasba hagytam amibe megfőztem, letakarjuk fóliával és hűlni hagyjuk. Hűtőben 3 napig tárolható és felhasználható.
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mértjük, és elindítjuk a dagasztás programot. (Kezdésnek csak 60 dkg lisztet tettem bele, majd még szükség volt kb. 5 dkg-ra, hogy jó legyen a tészta.)
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Ha a tészta már nem ragad és szép fényes, akkor kelesztő tálba tesszük és duplájára kelesztjük.
Ezután a megkelt tésztát kiborítjuk egy enyhén lisztezett felületre, átgyúrjuk és 16 egyforma részre osztjuk. A tésztadarabokat gombócokká formázzuk.
Egy nagyobb kalácsformát (9,5x15x31 cm) kibélelünk sütőpapírral, majd az aljába teszünk 8 gombócot egymástól kicsit elcsúsztatva, átlósan.
A többi gombócot úgy helyezzük az alsó sorra, hogy ne pont az alatta levőre kerüljön, hanem az alatta levő kettő közepére.
Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, megszórjuk egész mákszemmel és 170-180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
15-20 perc után a tetejét takarjuk le alufóliával, mert hanem túl megég.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
- 5 dkg olvasztott és kihűtött vaj
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
+ Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej
+ Tetejét megszórni: - egész mákszemek
Elkészítés:
A tangzhonghoz a vizet és lisztet egy kisebb edénybe csomómentesre keverjük, és feltesszük főni. Állandó kevergetés mellet addig főzzük, amíg 65 fokos nem lesz a massza (én nem mértem), vagy amíg kevergetés közben barázdákat nem tudunk húzni a masszába (egy besűrűsödött masszát kell kapjunk).
Levesszük a tűzről, áttehetjük egy másik edénybe is, én abba a lábasba hagytam amibe megfőztem, letakarjuk fóliával és hűlni hagyjuk. Hűtőben 3 napig tárolható és felhasználható.
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mértjük, és elindítjuk a dagasztás programot. (Kezdésnek csak 60 dkg lisztet tettem bele, majd még szükség volt kb. 5 dkg-ra, hogy jó legyen a tészta.)
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Ha a tészta már nem ragad és szép fényes, akkor kelesztő tálba tesszük és duplájára kelesztjük.
Ezután a megkelt tésztát kiborítjuk egy enyhén lisztezett felületre, átgyúrjuk és 16 egyforma részre osztjuk. A tésztadarabokat gombócokká formázzuk.
Egy nagyobb kalácsformát (9,5x15x31 cm) kibélelünk sütőpapírral, majd az aljába teszünk 8 gombócot egymástól kicsit elcsúsztatva, átlósan.
A többi gombócot úgy helyezzük az alsó sorra, hogy ne pont az alatta levőre kerüljön, hanem az alatta levő kettő közepére.
Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, megszórjuk egész mákszemmel és 170-180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
15-20 perc után a tetejét takarjuk le alufóliával, mert hanem túl megég.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Nagyon szép guszta ! Ezt a technikát még nem próbáltam de nagyon tetszik! Nagyon finom lehet ez a kalács!
VálaszTörlésPróbáld csak ki Te is Éva, meglátod milyen finom, foszlós lesz a kalács. :)
TörlésKöszönöm! :)
Nagyon jól néz ki! Jó kis formázási technika, úgyhogy hamarosan ki kellene próbálnom! :)
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésNekem is tetszik ez a formázás, mert nagyon könnyű, de mégis mutatós.;) Majd várom a Te kalácsodat is. :)
Wow!!! Gyönyörű!
VálaszTörlésÉs mekkora ötlet ez a gombócolós technika :-))
Köszönöm szépen Viki! :)
TörlésHasználtam már párszor ezt a technikát, töltve a gombócokat vagy csak simán, és mindig jól sikerült. Az a jó benne, hogy nincs hogy elrontani. :)
De szép, csodásan néz ki! Először azt hittem, fonott kalács. Ezt a technikát még nem próbáltam, bár már Trollanyu is felkeltette az érdeklődésemet. De ami késik, nem múlik:-)
VálaszTörlésTetszik ez a technika, ki fogom próbálni :)
VálaszTörlésHa van kedved egy kis játékhoz, akkor kérlek nézz be hozzám: http://sunisuti.blogspot.hu/2014/07/liebster-award-dijat-kaptam.html
Ezt tegnap nem is vettem észre... gyönyörű!
VálaszTörlés