2015. január 21., szerda
Sonkás-sajtos csigamuffin
Még a szilveszteri buliba készültek ezek az egyszerű kis sós csigamuffinok, de kiváló reggeli vagy tízórai is lehet. :)
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 35 dkg liszt
- 1 csapott tk cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tk só
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 0,5 dl víz
- 0,3 dl olaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 4 dkg puha vaj
- 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld
- 6 szelet gouda sajt
- 6 szelet gépsonka
Tetejét lekenni:
- 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, az olaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, hozzáadjuk az olajat is. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
A megkelt tésztát enyhén olajozott dolgozófelületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd kb. 24x30 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk.
Lekenjük a petrezselyemzölddel elkevert puha vajjal, és a tésztát 4 cm szélességű csíkokra vágjuk (6 darab, 4 cm széles és 30 cm hosszú tésztacsíkot kapunk). A tésztacsíkokat középen elvágjuk, így összesen 12 darab, 4 cm széles 15 cm hosszú tésztadarabunk lesz.
Mindegyik tésztacsíkra egy félbevágott sonkaszeletet, majd erre egy félbevágott sajtszeletet teszünk és szorosan feltekerjük. (Sajnos nem tudtam fázis fotókat készíteni, de remélem elég érthető a munkamenet.)
A tekercseket kiolajozott muffinformába tesszük és 30 percig újból kelni hagyjuk. Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk egy csipet szezámmaggal.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Címkék:
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
péksütemény,
petrezselyemzöld,
sajt,
sonka,
sós kelt tészta
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Hűha, evvel aztán lehetett mulatni :-) Nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésHm, de nagyon jó!
VálaszTörlésNagyon cukik ezek a csigamuffinok! :) Milyen finomak lehetnek.... hm...
VálaszTörlésTetszik és biztosan finom is! Kár, hogy nem voltam ott szilveszterkor, szívesen bekapkodtam volna párat belőle :)
VálaszTörlés