2018. március 24., szombat
Joghurtos-sajtos pogácsa
Újabb pogácsa recept, mert pogácsából soha nem elég. :) Ez alkalommal egy puha, omlós tésztájú joghurtos-sajtos pogácsát sütöttem, ami még másnap is finom, nem szárad ki. Nem a háromszor hajtogatott fajta, viszont szép réteges lesz, könnyen elkészíthető, és nagyon finom. Bátran készítsétek el ti is, különösen a közelgő Húsvét alkalmából a család részére, de akár a locsolókat megkínálni is tökéletes választás. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 csapott tk só
- 10 dkg vaj
- 3 dkg házi sertészsír
- 1 cs. instant élesztő
- 1 tk cukor
- 1 tojás
- 5 dkg natúr krémsajt (Philadelphia)
- 22 dkg natúr joghurt
+ 8 dkg reszelt sajt
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Tetejét megszórni: - fekete szezámmag
Elkészítés:
A lisztet és a sót dagasztótálba szitáljuk, majd a vajjal és a zsírral elmorzsoljuk. Rászórjuk a száraz élesztőt és a cukrot, és elvegyítjük. A tojást, a krémsajtot és a joghurtot is hozzáadva összegyúrjuk. Egy könnyen formálható, közepesen kemény tésztát kell kapjunk. Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy joghurttal.
Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
Ezután a tésztát ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, majd keskenyebb oldalától feltekerjük mint a bejglit. A kapott rudat egy kicsit lelapítjuk, majd ketté hajtjuk. Letakarjuk és 30 percet pihentetjük.
A pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát.
Kiszaggathatjuk pogácsa szaggatóval is, de mostanában, hogy ne legyen lehulló rész és, hogy időt spóroljak, a kinyújtott tésztát 4x4 cm-es kockákra vágtam. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 30 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk fekete szezámmaggal.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Nekem ebből az adagból 42 darab pogácsa lett.
Címkék:
joghurt,
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
krémsajt,
pogácsa,
sajt,
sajtos pogácsa,
sós kelt tészta,
sós pogácsa
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon szépek lettek, szép levelesek! Lehet hogy kipróbálom majd, mert én is gyűjtöm a pogácsa recepteket, szeretek mindig valamilyen újat megsütni :-) Jó hogy csak felvágtad, így nincs amit újra kelljen összegyúrni.
VálaszTörlésMegsütöttem a pogácsádat, kicsit már régebben, csak most került rá sor :-)
VálaszTörléshttps://katalin-konyha.blogspot.hu/2018/05/joghurtos-sajtos-pogacsa.html
Nagyon finom lett, köszi szépen még egyszer a receptet!
Örülök, hogy Te is elkészítetted, és hogy nektek is ízlett! :) Megyek, megnézem nálad is. :)
Törlés