Húsvétra készítettem ezt a diós tekercset, és annak ellenére, hogy nem fehér lisztet használtam hozzá, hanem teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet, nagyon finom lett. :)
Gondolom ti is észrevettétek, hogy egyre sűrűben hozok olyan receptet ami nem tartalmaz fehér lisztet, vagy csak keveset. Próbáljuk lassan-lassan kivonni az étrendünkből a kristálycukorral együtt, és ezt nem divatból, hanem egészségügyi meggondolásból. Ezért igyekszek olyan alternatívákat találni, hogy ne kelljen lemondjunk a süteményekről. Van, hogy egyből eltalálom az arányokat, és nagyon finom lesz a süti, mint ez a diós tekercs is, de előfordult már, hogy kukába végezte.
Ha kipróbálnátok ezt a receptet, annyi megjegyzésem lenne, hogy óvatosan bánjatok a tésztával, mert egy kicsit törékeny. Ha sütőpapíron nyújtjátok ki, akkor nincs hogy leragadjon, és könnyebb a tekerése is. Tölteléknek akár mákot, túrót, pudingot vagy lekvárt is használhattok. Sok sikert hozzá!
Hozzávalók a tésztához (2 rúdhoz):
- 30 dkg teljes kiőrölésű tönkölybúza liszt
- 3 dkg porrá darált nyírfacukor
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 dkg házi sertés zsír
- 8 dkg vaj
- 1 tojássárga
- kb. 3-4 ek tejfől
Hozzávalók a töltelékhez (2 rúdhoz):
- 15 dkg darált dió
- 6 dkg nyírfacukor, vagy ízlés szerint
- 1 mk őrölt fahéj
- kb. 0,5-0,6 dl forró tej
Tetejét lekenni: - 1 tojásfehérje
Elkészítés:
A lisztet, a porrá darált nyírfacukrot, a sót és a reszelt citrom héját egy edénybe szórjuk és elvegyítjük, majd a zsírral és a vajjal elmorzsoljuk. A tojássárgát is hozzáadjuk és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta.
Folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez a diót elkeverjük a nyírfacukorral és az őrölt fahéjjal, és annyi forró tejet adunk hozzá, hogy egy könnyen kenhető, de nem túl híg masszát kapjunk.
Ezután a tésztacipót két egyforma részre osztjuk, majd egyesével 20 x 25 cm-es téglalapokra nyújtjuk.
Mivel a tészta egy kicsit törékeny, ezért én egy sütőpapíron nyújtottam ki, amit egy kicsit megszórtam tönkölyliszttel. A tésztadarabkát is megszórtam kevés liszttel nyújtás előtt.
A kinyújtott tésztára egyenletesen elosztjuk a diós töltelék felét úgy, hogy a széleitől kb. 1 cm maradjon szabadon. A tészta üresen maradt széleit ráhajtjuk a töltelékre majd hosszabbik oldalától a sütőpapír segítségével feltekerjük. Ha szakadna a tészta, könnyen összeilleszthető.
Sütőpapíros tepsire rakjuk a rudakat, lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, majd oldalát és tetejét megszurkáljuk egy hústűvel.
Előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Nekem szétrepedt a teteje egy kicsit, ezért még forrón, ahogy kivettem a sütőből óvatosan összenyomtam a repedés mentén.
Tepsibe hagyjuk kihűlni, majd porrá darált nyírfacukorral megszórva, ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése