Több helyen láttam már ezt az öntött almás pitét, majd a sok receptből megalkottam a saját változatomat. A jó benne, hogy nem kell lapokat nyújtogatni a pitéhez, és az almát sem kell előre megpárolni, így gyorsabban és könnyebben elkészíthető, akár nagyon kezdő háziasszonyok is nekiállhatnak. Nem mellesleg, tökéletes recept lehet a már régi, megpuhult és ráncosodott alma felhasználására.
Bátran készítsétek el ti is, garantálom, hogy nem fogjátok megbánni. :)
- 4 tojás
- 18 dkg cukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 43 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 1,5 dl olaj
- 2,5 dl tej
Hozzávalók a töltelékhez:
- kb. 1,5 kg alma
- 1/2 citrom frissen facsart leve, vagy ízlés szerint
- 1 tk őrölt fahéj, vagy ízlés szerint
- 1 cs. vaníliás cukor, vagy ízlés szerint
Megj.: Amennyiben az alma édesebb, akkor adhatunk hozzá több citromlevet és cukrot egyáltalán. Vagy, ha nagyon savanyú az alma, akkor kevesebb vagy semmi citromlevet, és több cukrot. Mindenképpen kóstoljuk meg, és kedvünk szerint ízesítjük.
Elkészítés:
Az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a citrom lével. Elkeverjük és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a tészta masszát.
Ezután levétől kinyomkodjuk, majd ízesítjük cukorral és fahéjjal. (Nekem 40 dkg kinyomkodott reszelt alma és 6,5 dl almalé maradt vissza.)
A tésztához a tojást habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héjat és az olajat. Tovább keverve, váltakozva hozzáadjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet és tejet is. Egyneművé keverjük, majd a massza felét sütőpapírral bélelt tepsibe (20 x 30 cm) simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben elősütjük.
Amikor a teteje kezd szilárdulni (ez max. 10 perc), kivesszük a sütőből, egyenletesen rászórjuk a kinyomkodott almát, majd ráöntjük a megmaradt masszát és elsimítjuk, hogy mindenhol befedje az almát.
Visszatesszük a sütőben és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Kihűtjük, porcukorral megszórjuk, majd hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.
Nagyon mutatós és biztos finom!
VálaszTörlésMég csak nem is hallottam róla, de érdekes, újszerű. Én nem szoktam megpárolni az almát a hagyományoshoz sem.
VálaszTörléshttps://korsocska.blogspot.com/2014/10/reszelt-alma-tartositasa-sutemenyhez.html
Én is nemrég fedeztem fel és nagyon kíváncsi voltam a végeredményre. Nem csalódtam, finom lett. :)
TörlésAzt hiszem, ezentúl én sem fogom többet megpárolni az almát, így is tökéletes lett.
Megnéztem, és a te süteményed is nagyon finomnak tűnik. :)