Lekváros buktát terveztem készíteni, de amíg kelt a tészta, megláttam egy videót egy számomra érdekes péksütemény formázásról, és muszáj volt kipróbálnom. Sajnos a videót nem mentettem el, és most nem találtam, de bízom benne, hogy a képek alapján is érthető lesz az elkészítés folyamata. Egy kicsit időigényes a formázása, de ha már 1-2 darabot megformáztunk, és ráéreztünk a mikéntjére, akkor gyorsabban megy. Nehéznek nem nehéz, csak egy kis türelem kell hozzá.
Most is teljes kiőrlésű lisztből készült a péksüti, és hozzáadott cukor nélkül, de bármilyen buktának való tészta tökéletesen működne. Remélem nektek is tetszik, és következőkor majd a ti buktátok is ilyen szépen lesz becsomagolva. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 3 ek eritrit
- kb. 3 dl tej
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. instant élesztő
- 5 dkg vaj
Megj:
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén, apránként, hozzáadunk még a megmaradt tejből.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 12 tk sűrűbb házi szilvalekvár
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej
Tetejét megszórni: - szezámmag
Elkészítés:
2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a reszelt citrom héjat, a sót és az eritritet. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat is, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát egy enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 10 egyforma részre osztjuk.
Mindegyik tésztadarabból kis gombócot formázunk, letakarjuk és 15 percet pihentetjük.
Ekkor egyenként, a tészta gombócokat kb. fél cm vastagságú négyzetre nyújtjuk. Az alsó és felső széleket felhajtjuk, majd a jobb és baloldali széleket ráhajtjuk.
Megfordítjuk, hogy a felhajtott rész alul kerüljük. A tészta közepébe teszünk egy teáskanálnyi lekvárt, majd a négyzet ellentétes sarkait összecsípjük.
Alaposan lezárjuk mindenhol a tésztát, nehogy kifolyjon a lekvár.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a megformázott lekváros csomagokat úgy, hogy az összecsípett rész kerüljön alul.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 30 percig pihentetjük.
Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, sarkait megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
De jó, egy újabb ötletes formázás 😀. Szilvalekvárral biztos nagyon finom volt! Gondolom azt is Te főzted 😀.
VálaszTörlésNagyon tetszik, ismét egy finomság különleges csomagban?
VálaszTörlés