2022. február 13., vasárnap

Kókuszos madeleine, hozzáadott cukor nélkül


Rég tervben volt már ennek a francia aprósüteménynek az elkészítése, csak nem volt hozzá formám. Aztán pár hete megláttam az egyik multiban, és nem tudtam ott hagyni a formát. :) Alig vártam, hogy kipróbálhassam, és a hétvégén végre el is készültek ezeket a cukormentes kókuszos madeleine sütik. Mit is mondhatnék róluk? Sokkal egyszerűbben készülnek, mint gondoltam volna, egyáltalán nem időigényes, a végeredmény pedig egy igen mutatós, puha és finom sütemény, tudjátok az abbahagyhatatlan kategóriából. ;)
A reggeli kávé mellé, vagy a délutáni tea mellé is tökéletes választás lehet, de akár a közelgő Valentin napra is kellemes meglepetés lehet.

Hozzávalók a tésztához:

- 2 tojás
- 7 dkg eritrit
- 7 dkg olvasztott és kihűtött vaj
- 1/2 vanília rúd kikapart magjai
- 5 dkg durum liszt
- 5 dkg kókuszliszt
- 1 csipet só
- 4 g sütőpor
- 8 ek meleg víz

Hozzávalók a díszítéshez:

- kb. 5 dkg étcsokoládé
- kb. 2 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

Egy tálba mérjük a liszteket, hozzáadjuk a sütőport és sót, és elkeverjük.

A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Tovább keverve, vékony sugárba hozzáöntjük az olvasztott és kihűtött vajat és a vanília kikapart magjait, és krémesre keverjük. Végül a vizet is hozzáadjuk.

Ekkor spatulára váltunk, és nagy, körkörös mozdulatokkal, óvatosan hozzákeverjük a lisztes keveréket is.

A masszát habzsákba szedjük, vagy egy kanál segítségével  a madeleine sütőformákba adagoljuk úgy 3/4-ig. 

Meg.: Ha szilikon sütőformát használunk, akkor a formát egy tepsire helyezzük, majd így töltjük meg a mélyedéseket. Amennyiben fém madeleine sütőformát használunk, akkor vajazzuk és lisztezzük ki a mélyedéseket, és csak utána adagoljuk a mélyedésekben a masszát.

180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

A süteményt hagyjuk pár percet hűlni a formában, majd óvatosan egy kés segítségével kiemeljük a sütiket, és rácson teljesen kihűtjük.

A díszítéshez a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd a sütemények egyik végét belemártjuk, lecsepegtetjük a fölösleget, végül a csokis részt kókuszreszelékbe mártjuk. Sütőpapírra tesszük száradni.

A fent megadott hozzávalókból nekem 26 darab madeleine süti lett.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet guszta! Van hozzá formám de nagyon ritkán sütök vele pedig ez a kókuszos is kedvencem lehetne:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! :)
      Nagyon finom volt, olyan kókuszkocka ízvilága volt, gyorsan fogyott.

      Törlés
  2. Nagyon szépek lettek, és biztos nagyon finomak is voltak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      Valóban nagyon finom volt, csak úgy etette magát. :)

      Törlés
  3. Csuda jól néznek ki! Ügyes vagy és türelmes.

    VálaszTörlés