Hozzávalók a piskótához:
- 2 ek cukor
- 6 dkg finomliszt
Hozzávalók a túrós réteghez:
- 5 dkg porcukor
- 7 dkg kristálycukor
- 1 1/2 frissen facsart citrom leve
- 3 lap zselatin (6g)
- 230 g tejszín
- kb. 10 dkg eper
- 4 dkg cukor
- 3 lap zselatin (6g)
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat a cukorral habverővel kemény habbá verjük, amíg megnő a térfogata és kivilágosodik. Hozzáadjuk a vanília pasztát is, majd a lisztet két részletbe beleszitáljuk a habba, és egy spatula segítségével óvatosan beleforgatjuk.
Egy 20 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd belesimítjuk a tészta masszát.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!
Az epret megmossuk és kicsumázzuk, majd félbevágjuk.
Ha kihűlt a piskóta, visszatesszük az előzőleg kimosott tortaformában, majd körberakjuk az eperrel a forma oldalát úgy, hogy az eper vágási felülete kifele kerüljön.
A túrót a porcukorral, a vaníliával és a citromok lereszelt héjával botmixerrel átkeverjük.A kifacsart citromlevert a kristálycukorral együtt egy kisebb lábasba tesszük, és addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Levesszük a lángról, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Hozzáadjuk a túróhoz, és alaposan elkeverjük. A tejszínt habbá verjük, majd két-három részletben a túrós masszához forgatjuk. Az így kapott túrókrémet a piskótára simítjuk óvatosan, ügyelve hogy a fél eprek ne mozduljanak el. Hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Az eperzseléhez a megtisztított epret leturmixoljuk, majd szitán átpaszírozzuk. Kimérünk belőle 25 dkg-t, és a cukorral együtt addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ekkor hozzáadjuk az előzőleg hideg vízben áztatott és kicsavart zselatinlapokat. Ráöntjük a túrós rétegre, majd dermedésig visszatesszük a hűtőbe.
Amikor az eperzselé is megdermedt a torta tetején, óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát a tortáról.
Igazán gyönyörű lett, remekeltél!
VálaszTörlésCsodásan néz ki. Nekem mindig elcsúsznak az eperszemek.
VálaszTörlésCsodásan néz ki!
VálaszTörlés