Mostanában nem sikerül eltalálni a krumplipüré mennyiséget egy ebédhez. Pontosabban, nem is a mennyiséggel van a gond, hisz egyik alkalommal mind elfogy, következőkor meg szinte a fele megmarad. Pár hete is így történt, elfogyott a sült hús és megmaradt egy kevés a krumplipüréből. Mivel sajnálom kidobni az ételt, gondoltam készítek belőle egy finom puha pogácsát. Szerintem a megmaradt krumplipüré egyik legjobb felhasználási módja, főleg egy olyan családba, mint mi, ahol a pogácsa bármikor jöhet.
Ha nektek nincs maradék krumplipürétek, akkor a megfőtt és összetört krumpli is megfelel ennek a pihe-puha, ízletes sós rágcsálnivalónak az elkészítéséhez.
Ha nektek nincs maradék krumplipürétek, akkor a megfőtt és összetört krumpli is megfelel ennek a pihe-puha, ízletes sós rágcsálnivalónak az elkészítéséhez.
Hozzávalók:
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 20 dkg finomliszt
- 2 tk só
- 20 dkg finomliszt
- 2 tk só
- 11 dkg vaj
- 25 dkg krumplipüré
- 25 dkg krumplipüré
- 1 tojás
- kb. 19 dkg tejföl
- 1 cs. szárított élesztő
- kb. 19 dkg tejföl
- 1 cs. szárított élesztő
Megj: A tejföl mennyisége változhat a lisztek minőségétől és a tojás nagyságától is. Ha nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tejföl kell hozzá.
Tetejét lekenni:
- 1 tojássárga + 1 tk víz
Tetejét megszórni: - szezámmag
Elkészítés:
A két féle lisztet és a sót egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a krumplipürét és egy kicsit eldogozzuk, majd közepében fészket alakítunk ki, és beletesszük a tojást. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, majd rászórjuk a szárított élesztőt, és összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy egy keményebb, könnyen kezelhető tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)
Cipót formázunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a pogácsákat, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 20 percet pihentetjük. Ekkor a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk kevés szezámmaggal.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Ebből az adagból egy tepsinyi pogácsa lett nekünk.
Nagyon helyes pogácsákat sütöttél, finomak lehettek, és a maradék krumplipürét is fel tudtad használni.
VálaszTörlésÉtelt mi sem dobunk ki, nagyon nagyon ritka az, hogy étel a szemétben landol.
És a késsel való feldarabolás is praktikus, mert nem kell a tésztát újra és újra összegyúrni. Én is szoktam néha ezt a megoldást alkalmazni.
Köszönöm szépen, Katalin! :)
TörlésMostanában csak így vágom fel a pogácsát, különösen ha szorít az idő.
Jó kis rágcsálnivaló, milyen szép fényesek! :-)
VálaszTörlésKöszönöm, Zsuzsa! :)
TörlésÉljen a tojássárga! :D Mindennek lekenem a tetejét tojássárgával, én is szeretem ha szép fényes. :)