2012. január 31., kedd

Karamellás diós szelet



Édesanyám dicsérte nagyon ezt a sütit, Karácsonyra készítette a nővére, és annyira ízlett mindenkinek, hogy elkérte a receptet így hát én is elkészítettem, és valóban nagyon finom. :)

Hozzávalók a laphoz:

- 6 tojás fehérje
- 20 dkg cukor
- 20 dkg darált dió
- 3 ek liszt
- 1 sütőpor

Hozzávalók a krémhez:

- 6 tojássárga
- 14 ek cukor
- 25 dkg margarin
- 25 dkg apróra vágott, pirított dió

- 20 dkg fehér csoki
- 20 dkg ét csoki

Elkészítés:

Lehet, hogy egy kicsit bonyolultnak fog tűnni az elkészítése, de nem az, és elég hamar is meglesz.
Amit talán változtatnék, hogy kevesebb cukrot tennék bele, mert nekem ez így túl édes volt. Az íze az nagyon finom, de egy szeletkénél többet nem tudtam még én sem megenni, úgy hogy következőkor a cukor csak fele mennyiségét fogom beletenni.

Fontos, hogy semmit nem kell megvárni hogy kihűljön, sem a lapot sem pedig a krémet, melegen kell dolgozni velük.

Először is a nagy lyukú reszelőn lereszeljük a fehér-, és barna csokit.

Az apróra vágott diót egy serpenyőben megpirítjuk majd félre tesszük, amíg fel kell használni.

A tojásfehérjéket habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük amíg jó kemény nem lesz.
A sütőporral elkevert lisztet óvatosan beleforgatjuk a habhoz, majd a darált diót is. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőbe, közepes hőfokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

Amíg megsül a lap, addig elkészítjük a krémet.

A tojássárgákat 6 ek cukorral habosra felverünk.
Egy serpenyőbe 8 ek cukrot megkaramellizálunk, majd hozzáadjuk a darabokra vágott margarint, és addig főzzük amíg besűrűsödik. Ekkor lassan hozzácsorgatjuk a cukorral felvert tojássárgát, és végül a pirított darabos diót, majd jól összekavarjuk.

Eddigre már megsült a tészta lap is.


Kivesszük a sütőből,  a lapot a tepsibe hagyjuk, majd rászórjuk a már előre lereszelt fehér csokit. Erre a rétegre rákenjük a karamellás dió krémet (még melegen, nem kell félni nem fog lefolyni mert hamar keményedik), végül a lereszelt ét csoki kerül a a tészta tetejére.


                                                                       Egy pár órát hidegbe tesszük, és már szeletelhetjük is.

10 megjegyzés:

  1. Ilyen sütivel még nem találkoztam! De szeretnék, nagyon!!!!

    VálaszTörlés
  2. Hát el is hiszem, hogy ízlett, csupa finomság kerül bele, és guszta is:)

    VálaszTörlés
  3. Isteni kalóriabomba:)Nagyon jól néz ki, hogy ki kell próbáljam, az nem lehet vitás:)

    VálaszTörlés
  4. Egyetértek az előttem szólókkal. Nagyot alkottál. :)

    VálaszTörlés
  5. De jól néz ki, az alsó képről a két sütit ki is venném a monitoron át és elfalatoznám .)

    VálaszTörlés
  6. Okki ez nagyon finom lehet!!! Ennyi kísértést!! :)))

    VálaszTörlés
  7. Szívesen bele enném magam közéjük, nagyon guszta...

    VálaszTörlés
  8. Köszi szépen, lányok! :)
    Próbáljátok csak ki, nem fogtok csalódni. :)

    VálaszTörlés
  9. Azt elhiszem, hogy finom, nagyon szépséges, el is mentem, bár sajnos a sok csoki miatt nem egy pénztárcakímélő süti. Na, talán majd egyszer... :)

    VálaszTörlés