A múlt hétvégén valami desszert félére vágytunk, de az az igazság, hogy nagyon nem volt kedvem készíteni. Egy kicsit szét néztem, hogy mi is van itthon amiből valamit gyorsan lehetne készíteni. Volt még egy leveles tészta a fagyasztóba, ki is vettem, s már tudtam, hogy almás töltelékkel készítem el. Maradt meg még egy kis dió is az ünnepekről, így az is került bele.
Végül is jó hogy nem voltam túl lusta és elkészítettem, mert finom volt. :)
Hozzávalók:
- 1 csomag fagyasztott leveles tészta (45 dkg)
- 8 dkg darált dió
- 50 dkg lereszelt alma
- 1/2 citrom leve
- 3-4 ek (barna)cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 vaníliacukor
- 1 mk fahéj (vagy ízlés szerint)
Lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej
Elkészítés:
A leveles tésztát kivesszük a fagyasztóból, majd szobahőmérsékleten felengedjük.
Közbe elkészítjük a tölteléket. Az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk a kifacsart citrom levével, majd hozzáadunk 1-2 evőkanál cukrot és lassú tűznél megdinszteljük. Ezután levesszük a tűzről, rászórjuk a fahéjat, összekavarjuk és hűlni hagyjuk.
A darált diót elkavarjuk 2 ek cukorral és a vaníliacukorral.
Ha már kiengedett a tészta, kitekerjük (én mindig rajta hagyom a csomagolásán, így nem kell alálisztezni), párszor végig megyek rajta a sodrófával, hogy kb. 3-4 mm vastagságú legyen a téglalapunk.
Hosszában, 3 egyforma részre osztjuk a tésztát, kés hátával be is jelölhetjük.
A szélső részeket egy jól vágó késsel, kicsit ferdén, kb. 1 centi vastagon bevagdossuk.
A cukros dió felével megszórjuk a középső, egyben maradt tésztarészt, majd rákanalazzuk a már kihűlt fahéjas almát. Ha túl leves lenne az alma, akkor egy kicsit nyomkodjuk ki. Az almát elsimítjuk, majd a tetejére szórjuk a megmaradt cukros-diós.
A tészta két végét ráhajtjuk a töltelékre, majd a bevágott szélső részeket jobbról-balról felváltva, keresztben egymásra hajtogatjuk, a tölteléket ezzel befedve.
Óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, tetejét lekenjük a tejjel higított tojássárgával, majd előmelegítet sütőben kb. 25-30 perc aranybarnára sütjük.
Ha kihűlt, megszórjuk kevés porcukorral és szeleteljük.
Nagyon jol nez ki!Gyakran az egyszeru alapanyagokat tartalmazo etelek a legjobbak:) En is szeretek levelestesztat hasznalni, kar, h en nem ehetem:P
VálaszTörlésKöszönöm! :) Igen, legtöbbször a kevesebb több mintha túl bonyolítanánk. :)
TörlésTalán egy nagyon vékony szeletke nálad is elcsúszna. :)
Ó de nagyon elfogadnék most egy szeletet ebből, nagyon guszta! Kérdésem az lenne hogy véletlenül mákosat nem csináltál? :-))
VálaszTörlésNagyon szívesen adnék is Éva, mert nagyon finom volt. :)
TörlésMákosan nem készítettem, nálunk amint már tudod nagyon tabu téma a mák. :D Férj ki nem állhatja. :(
A rétes a kedvenceim közé tartozik, dióval király!
VálaszTörlésBiza, dióval a legjobb! :)
TörlésIlyet még nem ettem, de ez csakis finom lehet.
VálaszTörlésAkkor itt az alkalom, hogy kipróbáld. Biztosíthatlak, hogy nem fogod megbánni, mert nagyon finom. :)
TörlésNagyon mutatós és nagyon finom is lehet, jól néz ki! :)
VálaszTörlésKöszönöm. :)
TörlésNagyon jól néz ki, jó ötlet volt a leveles tészta:) Olyasmi, mint a tiroli rétes, finom lehet. Szép hétvégét kívánok:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésMilyen érdekesen formáztad!! Dió&alma páros nálam is nyerő... :)
VálaszTörlésLátom, sokunknál nyerő ez a páros. :)
TörlésDe jól néz ki, nekem is jöhetne egy szeletke :)
VálaszTörlésSajnos már elfogyott, de következőkor félre teszek pár szeletet neked is. ;)
TörlésTetszetős sütemény! Nagyon bejön a tészta formázása! :)
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésHány fokon süssük 25-30 percig?
VálaszTörlés180 fokra előmelegített sütőben kell sütni. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Törlés