Ez a karalábéleves húsgombóccal egy végtelenül egyszerű, de mégis ízletes és laktató, tartalmas leves. Második fogás nem is szükséges, talán palacsinta vagy túrógombóc.
Ha eddig nem voltál nagy barátságban a karalábéval, adj neki egy esélyt, és készítsd el ezt a levest, garantálom, hogy megváltozik a véleményed. Nagyon finom a leves, egyszerűen elkészíthető, de fontos, hogy zsenge karalábét használjunk hozzá, mert akkor lesz az igazi. :)
Hozzávalók kb. 4-6 főre:
- 1 kisebb sárga hagyma
- 1 cikk fokhagyma
- 4 kisebb karalábé (52 dkg tisztán mérve)
- 2 ek olíva olaj
- 1 tk só
- bors ízlés szerint
- 1,5 dl zöldség alaplé (vagy húsalaplé)
- 0,5 dl tejföl (ízlés szerint lehet több is)
Hozzávalók a húsgombóchoz:
- 25 dkg darált csirkemell
- 1 kk só
- 1 bő csipet bors
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tk apróra vágott petrezselyemzöld
Elkészítés:
A hagymát és fokhagymát megpucoljuk és kisebb kockára vágjuk.
A karalábét meghámozzuk, megmossuk, majd felkockázzuk.
A felhevített olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd amikor már üveges lett, akkor rádobjuk a fokhagymát is, és párszor átkavarjuk. Hozzáadjuk a felkockázott karalábét is, sózzuk, borsozzuk, és összeforgatjuk. Ráöntjük az alaplevet, lefödjük és 10 percig főzzük.
A húsgombóc hozzávalóit egy keverőtálba tesszük, és összekeverjük, majd nedves kézzel diónyi nagyságú gombócokat formázunk.
Vigyázva, hogy ne lobogva forrjon a leves, a megformázott gombocókat beletesszük a levesbe, és együtt főzzük tovább.
Amikor a karalábé megfőtt, és a gombócok is készen vannak, 1-2 merőkanálnyit kiveszünk a levesből (legyen karalábé is benne, de húsgombóc ne), majd egy magasabb falú edénybe tesszük a tejföllel együtt. Botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük a levesbe, és pár perc alatt összeforraljuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges még ízesítjük sóval, borssal.
Recept ötlete innen.
Nagyon guszta! Szeretem a friss karalábét akár töltve, vagy legutóbb feldarabolva és ilyen gombócokkal elkészítve. Levesként még készítettem:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésMi is nagyon szeretjük a karalábét, bármilyen formában jöhet.