2021. május 27., csütörtök

Virág briós

 

Egy csodaszép péksüteményt mutatok ma, amit remélem, hogy majd ti is kipróbáltok. :)
Nem bonyolítottam túl a tésztát, csak egy egyszerű teljes kiőrlésű lisztből készült kelt tészta, hozzáadott cukor nélkül. Inkább a formázáson volt a lényeg, amit már rég ki szerettem volna próbálni.  Anno  Limaránál láttam ezt a formázási technikát, sokat váratott magára, de megérte elkészíteni. Egy sima kelt tészta, és mégis milyen szép látványos péksütemény lett a végeredmény. Nekem nagyon tetszik ahogy sikerült ez a virág briós, és bízom benne, hogy majd ti is így vélekedtek róla. :) 

Hozzávalók:

- 1 csipet só
- 1 tojás
- kb. 3 dl tej
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 6 dkg eritrit (vagy 2 ek méz vagy 5 dkg cukor)
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs instant élesztő
- 5 dkg vaj

Megj:
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén, apránként, hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - egész mákszem, szezámmag

Elkészítés:

2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a reszelt citrom héjat, a sót és a mézet. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat is, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát egy enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 10 egyforma részre osztjuk.

Mindegyik tésztadarabból kis gombócot formázunk, letakarjuk és 15 percet pihentetjük. 

Ekkor egyenként, mindegyik cipót 2 egyforma részre osztunk, majd kb. 24-26 cm hosszúságú rúddá sodorjuk.

"U" betű alakban hajtjuk minkettőt és egymásra helyezük, úgy hogy az alsó tésztarúd szárai lefele mutassanak, a másik, felül elhelyezkedő tésztarúd szárai pedig felfele.

Az alul elhelyezkedő tésztarúd mindkét szárát felülről átbújtatjuk az alsó tészta meghajlított részén. 




Egy kicsit megigazgatjuk, majd óvatosan átemeljük egy sütőpapiros tepsire, egymástól távolabb rakosgatva.

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 30 percig pihentetjük.

Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és megszórjuk egész mákszemmel vagy szezámmaggal.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. 
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

12 megjegyzés:

  1. Nagyon szép ! Sok péksütit kipróbáltam már "Limarától" ami sokszor nem is úgy sikerült mint ahogy kellett volna de erre nem emlékszem:) Egyszer teszek egy próbát ezzel is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! :)
      Igen, sok jó ötlet van Limaránál. Én csak bátorítani tudlak, hogy te is próbáld ki ezt a formázást. Nem nehéz, és olyan szép mutatós. :)

      Törlés
    2. Nem sokáig vártam a próbára már kóstoláson is túl vagyok. Igaz nálam más alapanyaggal készült de nagyon finom lett és aránylag könnyen is ment, rövidesen mutatom, köszi!

      Törlés
    3. Örülök, hogy te is elkészítetted, és te is úgy véled, hogy nem ördöngös az elkészítése. :)

      Törlés
  2. Tényleg nagyon mutatós, máris étvágyat csinált 😀.

    VálaszTörlés