2019. március 26., kedd

Dióhabos csokoládészelet


Amikor legutóbb meglátogattak szüleim és testvérem, ezzel a dióhabos csokoládészelettel kedveskedtem nekik. Könnyű csokoládés tészta, finom házi lekvárral megkenve, a tetején pedig egy lágyan roppanós diós habcsók. Egy kicsit ugyan morzsálódik a tészta, de ez semmit nem von le az élvezeti értékéből.
Tudom, hogy már unalmas, hogy mindenre azt írom, finom, de tényleg nagyon finom volt ez a süti. Hogy meggyőződjetek ti is, készítsétek el. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg rétesliszt
- 1 csipet só
- 2 ek holland kakaópor
- 10 dkg vaj
- 15 dkg étcsokoládé vagy étcsokoládé pasztilla (nálam 54%-os)
- 4 tojássárga
- 15 dkg cukor
- 1/2 tk sütőpor
- 1,9 dl tej

Megj.: A rétesliszt lecserélhető finom búzalisztre is.

+ 5 dkg lekvár (a kedvenc lekvárunk, nálam most Édesanyám szilvalekvárja volt)

Hozzávalók a habhoz:

- 4 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 12 dkg cukor
- 10 dkg darált dió

Elkészítés:

A lisztet, a sót és a kakaóport egy tálba szórjuk és elvegyítjük.

A vajat a kisebb darabokra tördelt csokoládéval (vagy csokoládé pasztillával) vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben összeolvasszuk, amíg szép sima és fényes lesz. Langyosra hűtjük.

A tojássárgákat a cukorral és a sütőporral habosra verjük, amíg megnő a térfogata és kivilágosodik. Tovább keverve, vékony sugárba hozzáöntjük a langyos vajas csokit.
Végül, váltakozva hozzákeverjük a kakaós lisztet és tejet, és egyneművé keverjük.

A masszát sütőpapírral bélelt, 24 x 29 cm nagyságú tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

A tojásfehérjékből 1 csipet sóval közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként hozzá adagoljuk a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy kemény, fényes habot nem kapunk.
Óvatosan beleforgatjuk a darált diót, ügyelve hogy a hab ne törjön össze.

A sütőből kivett forró süteményt lekenjük a lekvárral, majd  rásimítjuk a dióhabot. Visszatesszük a kb. 150 fokos sütőben, és addig szárítjuk amíg a hab roppanóssá és aranyszínűvé nem válik. Ha hozzáérünk a tetejéhez, már nem kellene ragadjon.

Kihűtjük, majd szeletekre vágva kínáljuk.

6 megjegyzés:

  1. Engem meggyőztél hogy finom már a látvány is elég mert nagyon guszta:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta szeletek, szép meglepetés lehetett a családnak :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin! Igen, örültem hogy ízlett nekik is a süti. :)

      Törlés
  3. Nagyon tetszik ez a süti! :-) Én biztos vagyok benne, hogy finom volt. Ilyet még nem sütöttem, úgy hogy számíthatsz rá, hogy előbb-utóbb viszont látod a blogomon! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várom a te véleményed is a sütiről. :) Remélem ízleni fog nektek is.:)

      Törlés