Amint látszik, mi most sűrűbbre hagytuk a leves állagát, de ha hígabbra szeretnétek, akkor addig adagoljátok hozzá az alaplevet/vizet, amíg eléritek a kívánt állagot.
Hozzávalók 6-8 adaghoz:
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 cikk fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1250 g sült sütőtök hús
- kb. 1,1 - 1,5 l zöldségalaplé (attól függően, hogy mennyire hígra szeretnénk)
- só, bors ízlés szerint
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1/4 tk őrölt szerecsendió
- 1 tk őrölt édeskömény
- 1/4 tk őrölt római kömény
- 1 narancs frissen facsart leve (1 dl)
Megj: A fűszereket saját ízlésünk szerint adagoljuk a leveshez, esetleg ha valamelyiket nem kedveljük, akár el is hagyhatjuk/lecserélhetjük.
Elkészítés:
A sütőtök megmossuk, szárazra töröljük, majd kettőbe vágjuk. Ha túl nagy lenne, akkor tovább daraboljuk. A magokat kikaparjuk a belsejéből, majd vágott felükkel felfele, beletesszük egy tepsibe. Alufóliával letakarjuk, és előmelegített sütőben puhára sütjük.
Ha egy picit meghűlt, akkor kikaparjuk a tökhúst a héjából.
A hagymát és fokhagymát megpucoljuk és apróbbra vágjuk. Nem kell nagyon apróra vágni vagy szép egyformára, mert a végén úgy is leturmixoljuk.
A felhevített olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd amikor már üveges lett, akkor rádobjuk a fokhagymát is, és párszor átkavarjuk. Hozzáadjuk a sült tökhúst, sóval, borssal és a többi fűszerőrleménnyel fűszerezzük. Felöntjük a zöldségalaplével és összeforraljuk.
Ezután botmixerrel simára turmixoljuk.
Forrón, magokkal megszórva tálaljuk. Én még sült sütőtökös pogácsát is kínáltam mellé.
(A pogácsa receptjét megtalálod itt.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése