2021. szeptember 24., péntek

Almás-fahéjas morzsás muffin, hozzáadott cukor nélkül

 


Van a blogon egy almás-fahéjas morzsás muffin cukormázzal, amit szerettem volna egy kicsit egészségesebben elkészíteni, lecserélve a finom lisztet és hozzáadott cukor, valamint máz nélkül megpróbálni. Jelentem, jól sikerült. :) Így is nagyon finom lett, aki nem tudta milyen hozzávalókból készült, nem is vette észre a különbséget. Tésztája puha, a fahéjtól kellemesen illatos, és még másnapra is finom puha marad.

Hozzávalók a tésztához:

- 2 alma (kb. 11 dkg tisztán mérve)
- 1 ek frissen facsart citromlé
- 20 dkg durum liszt
- 1 csipet só
- 2 tk sütőpor
- 1 tk fahéj
- 8 dkg eritrit
- 2 tojás
- 0,5 dl olaj
- 0,6 dl tej

Hozzávalók a morzsához:

- 2 ek durum liszt
- 1 ek eritrit
- 1 ek darált dió
- 1 csapott tk őrölt fahéj
- 3 dkg vaj

Elkészítés:

Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát kivágjuk, majd kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk a citromlével. A 8 dkg eritritből elveszünk 1 evőkanállal, és elkeverjük az 1 teáskanál őrölt fahéjjal, majd az almakockákat megforgatjuk benne. Félretesszük felhasználásig.

Egy tálba mérjük a lisztet, a sót és a sütőport, majd elvegyítjük.

A tojásokat a megmaradt eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Tovább keverve, vékony sugárba hozzáöntjük az olajat és a tejet, és krémesre keverjük.

Spatulára váltva, több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket, végül pedig hozzáforgatjuk az almakockákat is.

A morzsához a hozzávalókat kézzel gyorsan összedolgozzuk. NEM kell hogy összeálljon, a lényeg, hogy morzsás maradjon!

A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, majd elosztjuk a masszát a kapszlikba. 

Megj.:Ha szilikon muffin sütőformát használunk, akkor a formát egy tepsire helyezzük, majd így töltjük meg a mélyedéseket. Ebben az esetben nem kell papírkosárkákat használni, és vajazni, lisztezni sem kell.

Végül megszórjuk a morzsával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve pár percet pihentetjük a formákba, majd kivesszük a muffinokat a formákból, rácsra helyezzük és teljesen kihűtjük.

4 megjegyzés:

  1. Már hiányoltalak de látom azért most is hoztál finomságot! Alma és fahéj jó párosítás szeretem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Éva! Kedves vagy! :) Sajnos elég zsúfolt volt az elmúlt időszak, és a blog hátérbe szorult. Remélem, hogy ezentúl gyakrabban tudok majd jönni. :)

      Törlés
  2. Alma, dió és fahéj együtt csakis finom lehet! Igazi őszi ízek 😊. Nagyon guszták a morzsával!

    VálaszTörlés