A szilvalekváros muffin után, jöjjön egy másik szilvalekváros sütemény, ezúttal kifli formájában. Ez is nagyon finom lett, érdemes dupla adaggal kezdeni. :) A tésztájába került egy kevés darált mogyoró, amitől még ízletesebb lett, a citromhéjtól és fahéjtól pedig kellemesen illatos. Készítettem már hozzáadott cukor nélkül is, eritritet használva édesítőként, de ezek a példányok most mézzel készültek. Mindkét esetben finom lett, és hamar elfogyott, csak ajánlani tudom nektek is. :)
Hozzávalók:
- 5 dkg darált mogyoró
- 1 csipet só
- 1 csapott tk őrölt fahéj
- 3/4 cs. sütőpor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1,5 ek méz
- 5 dkg vaj
- 2 tojás
- kb. 0,7 dl tej
Hozzávalók a töltelékhez: - kb. 18 dkg keményebb, de jól kenhető szilvalekvár
Elkészítés:
A lisztet egy keverőtálba mérjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Rászórjuk a darált mogyorót, a sót, a fahéjat, a sütőport és a reszelt citrom héjat, és egy kicsit elkeverjük. A mézet és a tojást is hozzáadva összegyúrjuk annyi tejjel, hogy összeálljon a tészta.
Cipót formálunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és legalább 30 percet hűtőbe pihentetjük.
Ezután a tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként, enyhén lisztezett felületen kb. 26 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Megkenjük a lekvár felével és 8 körcikkre vágjuk, majd szélesebb felüktől feltekerjük kifli alakúra, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
Megj.: Ha kisebb kifliket szeretnénk, akkor a kinyújtott és lekvárral lekent körlapot vágjuk 12-16 körcikkre.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.
Rácsra téve kihűtjük, majd porított eritrittel vagy porcukorral megszórva kínáljuk.
Csodásak! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésNagyon helyes kiflik lettek, jó ötlet az uzsonnás dobozba. :-)
VálaszTörlés