Akár ezt a rácsos almás pitét is kipróbálhatod, egy egészségesebb változatban, cukor és finomliszt nélkül, jó vastag almás töltelékkel, ahogy az én kedves férjem szereti. Persze én sem vetem meg.... sőt, így az igazi, vékony tésztaréteg és vastag töltelék.
Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg zapehelyliszt (kávédarálóval ledarált zabpehely)
- 5 dkg darált dió
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 3 ek eritrit
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 citrom frissen facsart leve (vagy ízlés szerint)
- 2 ek eritrit (vagy ízlés szerint)
- 1 ek őrölt fahéj
- 3 ek étkezési keményítő
Megj.: A citromlevet és eritritet az alma édessége függvényében adjuk hozzá.
+ 1 ek darált dió + 1 ek zabpehelyliszt keveréke, amit rászórunk az alsó tésztalapra
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga +a 1 tk víz
Elkészítés:
Hozzáadjuk az eritritet, és lassú tűznél pár perc alatt megdinszteljük. Ekkor rászórjuk a keményítőt, és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Ez csupán 1-2 perc.
Lehúzzuk a tűzről, őrölt fahéjjal ízesítjük, majd teljesen kihűtjük.
A liszteket, az eritritet és a sót egy keverőtálba mérjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a darált diót, a sütőport és a citrom reszelt héját, és elkeverjük. A tojásokat is hozzáadva összegyúrjuk.
Megj. Ha nem állna össze a tészta, akkor adjunk hozzá 1-2 tk hideg vizet. Nekem nem volt szükségem rá, de ez függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől.
Cipót formázunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.
A hűtőből kivett tészta 2/3 -át, enyhén lisztezett felületen tepsi (24 x 20 cm) méretűre nyújtjuk. Arra vigyázzunk, hogy 1-2 cm-el nagyobb legyen a kinyújtott tészta, mint a tepsi, hogy egy kis peremet is tudjunk kialakítani.
Megj: A tepsit kibélelhetjük sütőpapírral is, vagy kivajazhatjuk és megszórhatjuk liszttel. Kinek, hogy vált be jobban. Én személy szerint jobban szeretem a sütőpapír használatát.
A kinyújtott tésztalapot óvatosan átemeljük a tepsibe, beleigazítjuk kis peremet hagyva, majd az alját villával sűrűn megszurkáljuk, és megszórjuk a dió-zabpehelyliszt keverékével.
Egyenletesen belesimítjuk a kihűlt almás tölteléket.
A másik tésztacipót is kinyújtjuk, derelyevágóval felcsíkozzuk és a tészta tetejét berácsozzuk vele.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával vagy sütőpapírral letakarjuk.
Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd enyhén porított eritrittel megszórjuk, és szeleteljük.
Nagyon szép és igen finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Éva! :) Nagyon finom volt, igen.
TörlésIsmét finomat sütöttél! Tényleg így az igazi, sok töltelékkel 😊, nagyon guszta.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Katalin! :)
TörlésElsőre azt hittem, hogy egy nagy gofri. :-D szép!!
VálaszTörlésMost, hogy mondod, én is látom benne a gofrit. :D
Törlésköszönöm! :)
Hű, de jól néz ki! Az ősz érkezésével én is almás pite után szoktam vágyódni. Megértem a férjedet.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Ani!
TörlésAzt hiszem sokunknak szól ez az időszak az almás pitéről.... és nem hiába, nagyon finom, melengető tud lenni. :)
Az almás pite nagy kedvencem!! 😊 Küldenél egy-két szeletet?
VálaszTörlésNagyon szívesen küldenék, csak már sajnos egy morzsa sincs belőle. :)
TörlésSzia, meseszépet sütöttél. Biztosan nagyon finom is. Mekkora tepishez való ez az adag?
VálaszTörlésSzia!
TörlésKöszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik neked is. :)
A használt tepsi mérete 24 x 20 cm.