A következő aprósütemény, pontosabban keksz féleség ami Karácsonyra készült, ezek a cuki kókuszos fenyők, kevés étcsokival és kókuszreszelékkel díszítve. Nekünk tetszenek és ízre, állagra is tökéletesek, nagyon jóra sikeredtek. Akár gasztroajándéknak is kitűnő lehet, és még nincs késő elkészíteni. :) Sok sikert hozzá!
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- csipetnyi só
- késhegynyi sütőpor
- 6 dkg porcukor
- 3 dkg étkezési keményítő
- 5 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg vaj
- 1 tojássárga
- 1-2 ek tejföl
Díszíteni:
- kb. 3-5 dkg étcsokoládé + 1 mk olaj
- 1-2 ek kókuszreszelék
Elkészítés:
A kókuszreszeléket pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk.
A száraz hozzávalókat egy mélyebb tálba szórjuk és összekeverjük. Elmorzsoljuk a szoba-hőmérsékletű vajjal, majd a tojássárgával és tejföllel egyneművé dolgozzuk. Csak annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy összeálljon a tészta.
Ezután folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.
A hűtőből kivéve, a tésztát kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd fenyő kiszúróval kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket, és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütjük.
A sütőből kivéve rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.
Vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd egy zacskóba töltjük. Kis lyukat vágunk a zacskó sarkán és becsíkozzuk a kihűlt kekszek tetejét. Megszórjuk kókuszreszelékkel, és megvárjuk, hogy megszáradjon a csoki a tetején. Ezután megfordítjuk fejjel lefelele a kekszet, hogy a felesleg kókusz hulljon le róla, majd légmentesen záró dobozban tároljuk.
Nagyon mutatósak! Áldott, békés ünnepeket! :)
VálaszTörlésNagyon helyesek és biztos finomak voltak.
VálaszTörlésNagyon jol nez ki.Az étkezési keményítőt lehet valami mással helyettesíteni?
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedvese Piri! :) Az étkezési keményítőt helyettesítheted pudingporral, így még az izésítése is jobban variálható. Jó sütögetést! :)
Törlés